Στο Ξανθό η ΕΙΝΑΠ για προσλήψεις εξετάσεις και επικουρικούς

08-03-2017

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό είχε χθες το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ σχετικά με την εκπαίδευση – εξετάσεις ειδικευόμενων, τις προσλήψεις προσωπικού τις ΜΕΘ και τους επικουρικούς γιατρούς.

Ο κεντρικός άξονας του νόμου για την εκπαίδευση θα είναι το “υποχρεωτικό rotation” ειδικευόμενων σε κλινικές, μικρές ή μεγάλες, όπου και θα τελειώνουν την ειδικότητα. Η ΕΙΝΑΠ υποστηρίζει ότι αυτό θα παγιώσει την κυρίαρχη αντίληψη για κλινικές και νοσοκομεία Α και Β κατηγορίας και ειδικευόμενους Α και Β κατηγορίας.

Όσον αφορά τις προσλήψεις ο υπουργός ξεκαθάρισε στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ότι δεν μπορούν να γίνουν άμεσα για 2.000 μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ, αλλά θα γίνει σταδιακή προκήρυξη μέχρι το τέλος του 2017.

Όσον αφορά το θέμα των κλινών Μ.Ε.Θ, οι εκπρόσωποι των γιατρών επισήμαναν  το σοβαρό πρόβλημα που θα υπάρχει κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, και ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες.

Σχετικά με το θέμα των επικουρικών γιατρών ο υπουργός διευκρίνισε τα εξής:

Οι επικουρικοί που πήραν παράταση μέσω ΕΣΠΑ δεν πληρώνονται ακόμα γιατί δεν έχουν ψηφιστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων! Αυτοί που απολύονται στις 30/09/17 είναι περίπου 800 και, δυστυχώς, η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι θα δουν πώς διαμορφώνεται το τοπίο στις αρχές του καλοκαιριού, θα εκτιμήσουν την κατάσταση πώς το σύστημα «στέκεται στα πόδια του» και τότε θα αποφασίσουν.  Σημειώνεται ότι η πάγια θέση της ΕΙΝΑΠ είναι να μην απολυθεί κανείς.

Τέλος, ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό εξακολουθεί να είναι πενιχρή, αλλά θα υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ.

Από την πλευρά της η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει:  Αφού ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται από τον ΕΦΚΑ και ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε με διαβεβαίωση του υπουργείου με 750εκ. ευρώ έλλειμμα, πώς είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ από τον ΕΦΚΑ, όταν μάλιστα ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ με ένα ποσοστό 3% – 5% ;

Για το θέμα των Οργανισμών των νοσοκομείων ο κ. Ξανθός είπε το σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη και θα υπάρξει ενημέρωση όταν υπάρχει τελικό προσχέδιο προσθέτωντας ότι σε γενικές γραμμές θα υπάρχει διασύνδεση νοσοκομείων που σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι συγχωνεύσεις, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά για να ξαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν πριν από μερικά χρόνια.

Ακόμη συζητήθηκαν τα εξής:

  • Πρόσθετες εφημερίες

Δεν απαντήθηκε το πώς συμβαίνει να είναι απλήρωτες πρόσθετες εφημερίες πολλών μηνών και να πληρώνονται αμέσως όσοι κάνουν απογευματινά ιατρεία.

  • Αντικατάσταση ειδικευομένων

Επειδή αργεί απαράδεκτα η αντικατάσταση ειδικευομένων, ζητήθηκε να υπάρχει άμεση παρέμβαση για να λυθεί το θέμα. Η απάντηση ότι θα φύγει η διαδικασία από τις περιφέρειες είναι αόριστη και δεν συνοδεύτηκε από κάποιο συγκεκριμένο μέτρο.

  • Εξειδικευόμενοι

Ζητήσαμε να πληρώνονται κανονικά οι εξειδικευομενοι στη λοιμωξιολογία και βιοπαθολογία όπως πληρώνονται οι εξειδικευόμενοι στη Μ.Ε.Θ. Υπάρχει τεράστιος όγκος απλήρωτης εργασίας.

  • Γιατροί του ΕΣΥ σε Πανεπιστημιακές κλινικές

Ετέθησαν αναλυτικά στον υπουργό οι θέσεις της ΕΙΝΑΠ για τους γιατρούς του ΕΣΥ σε πανεπιστημιακές κλινικές και επισημάνθηκαν οι ανεπάρκειες στην  εισήγηση της επιτροπής, που είχε το υπουργείο συστήσει για το θέμα αυτό.  Ο υπουργός απάντησε ότι σκοπεύει να συνεχιστεί η σχετική  διαβούλευση.