Οι κοντοί άντρες είναι πιο πιθανό να κανουν φαλάκρα

10-03-2017

Ξέρουμε πως η τριχόπτωση και η δημιουργία φαλάκρας είναι θέμα γονιδίων. Τώρα, Γερμανοί επιστήμονες βρήκαν πως ο κίνδυνος για τη δημιουργία φαλάκρας είναι και θέμα ύψους. Όπως έδειξε η νέα έρευνα, οι κοντοί άντρες κινδυνεύουν περισσότερο με αραίωση των μαλλιών τους από μια ηλικία και μετά.

Οι άντρες που είναι κοντοί αισθάνονται ήδη. Τώρα λοιπόν έχουν άλλο ένα λόγο να αισθάνονται άσχημα. Όπως προέκυψε από την έρευνα, τόσο το ύψος όσο και η απώλεια των μαλλιών προκαλούνται από τα ίδια γονίδια.

Η τεστοστερόνη που μπορεί να σταματήσει πρόωρα την ανάπτυξη των αγοριών κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους πιστεύεται ότι είναι ένας ακόμη λόγος για την απώλεια των μαλλιών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 11.000 άνδρες με πρόωρη φαλάκρα και περίπου 12.000 άντρες που δεν παρουσίαζαν την παραμικρή απώλεια μαλλιών.

Τα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα έδειξαν ότι η σημασία της τεστοστερόνης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο καθώς είναι αυτή που μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εφηβεία στα αγόρια και κατ’ επέκταση να σταματήσει πρόωρα την ανάπτυξη τους.

Η ανδρική ορμόνη είναι επίσης ένας βασικός λόγος για την τριχόπτωση. Η ίδια παράγεται στους όρχεις ενώ στη συνέχεια κυκλοφορεί στο αίμα και καταλήγει σ’ έναν υποδοχέα στα θυλάκια τρίχας.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η συγγραφέας και καθηγήτρια Stefanie Heilmann-Heimbach. Όπως τόνισε η ίδια «τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για τη φαλάκρα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πρόωρη εφηβεία και μικρότερο ανάστημα, πιθανότατα γιατί όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζονται από τις ορμόνες» και συμπληρώνει «οι ορμόνες μπορεί να δράσουν πολύ αργά, κατά τη διάρκεια των χρόνων, έτσι μπορούν να εμφανιστούν 20 χρόνια μετά την εφηβεία». Μάλιστα, η ίδια καταλήγει καθησυχάζοντας κάποιους που ήδη αρχίζουν να ανησυχούν διαβάζοντας αυτό το άρθρο:

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους άνδρες που είναι κοντοί, ότι δεν σίγουρο ότι θα χάσουν τα μαλλιά τους. Εάν είστε κοντοί και όλοι οι άνδρες στην οικογένειά σας εξακολουθούν να έχουν τα μαλλιά τους, τότε αυτό είναι μάλλον απίθανο να σας συμβεί, καθώς και οι ψηλοί άντρες μπορεί να είναι φαλακροί. Αλλά υπάρχουν ‘’βιολογικές οδοί’’ που συμβάλλουν στα δύο αυτά γνωρίσματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν 500 γενετικές συσχετίσεις μεταξύ φαλάκρας και ύψους, στους άνδρες. Στο μέλλον, οι επιστήμονες ελπίζουν να καθοριστεί ακριβώς πόσες πιθανότητες έχουν οι κοντοί άντρες να χάσουν τα μαλλιά τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Χάπι που έφτιαξαν για τον καρκίνο θεραπεύει και την φαλάκρα
Επιστήμονες βρήκαν 287 γονίδια που σχετίζονται με τη φαλάκρα