Νομοθετική Πρωτοβουλία του υπουργείου εργασίας για τις υιοθεσίες στην Ελλάδα

15-03-2017

Νομοθετική πρωτοβουλία για  τις υιοθεσίες στη χώρα μας προανήγγειλε από τη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Φωτίου. Αυτό προκύπτει από έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή – έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί ποιος είναι ο αριθμός των βρεφών που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στα νοσοκομεία της χώρας και ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, για τις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας.

Η κ. Φωτίου αναφέρει ότι ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων στα νοσοκομεία βρεφών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενος, καθώς από τη μια καταγράφονται νέα περαστικά εγκατάλειψης και από την άλλη καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την απομάκρυνσή τους από το νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ο βουλευτής της ΝΔ ζητούσε να ενημερωθεί, επίσης, ποιος είναι ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα που έχουν αποστολή την ολοκλήρωση των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής των παιδιών αυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, «στο σύνολο των ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτά, ηλικίας 0-18 ετών, είναι περίπου 2.000», ανέφερε η κ. Φωτίου.

Ως προς τον σχεδιασμό αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου, η υπουργός ενημερώνει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα τεθούν κανόνες για την καταγραφή των παιδιών προς υιοθεσία ή αναδοχή, των υποψήφιων θετών ή ανάδοχων γονιών, των δομών φιλοξενίας των παιδιών μέχρι την αναδοχή ή την υιοθεσία και θα αναβαθμιστούν οι σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου, των Περιφερειών και των Δήμων.