Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην υγεία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

17-03-2017

Εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στην υγεία, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής, υπογραμμίζοντας την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, να ερευνηθούν οι υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis, και του Νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν”. Ο κος Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση επίκαιρη του προέδρου των Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη σχετικά με τις ΜΕΘ, την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, το κλειστό χειρουργείο στο νοσοκομείο Ζακύνθου και τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιωτικά θεραπευτήρια, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι το πάρτυ στην Υγεία τελείωσε, αναφέρθηκε στα εξής:

Προσλήψεις

Ο κος Τσίπρας παραθέτοντας συγκεκριμένους  αριθμούς τόνισε ότι ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν απολύσεις από το 2010 μέχρι το 2014, από τη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ολοκληρώσει 6236 προσλήψεις.

” Συνολικά, σε μια περίοδο που τα δημοσιονομικά κινούνται σε στενά πλαίσια, έχουν καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και θα καλυφθούν και άλλες 12.000 εκ των οποίων οι 8.000 μόνιμοι» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ έχουν προκηρυχθεί άλλες 1974 θέσεις και αναμένονται να προκηρυχθούν επί πλέον  περίπου 3000 ακόμα που θα στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες ως μία μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 50 τέτοιες μονάδες θα αρχίσουν να λειτουργούν μέχρι τον Ιούνιο με σχεδιασμό άλλες 239 να παραδοθούν μέχρι τέλος του χρόνου καλύπτοντας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας και πρόληψης 3 εκατομμύρια πολίτες.

Νοσοκομεία

Σχετικά με τα νοσοκομεία ο κος Τσίπρας είπε ότι το 2015 κατάφεραν και ανέβασαν το όριο αγορών στα νοσοκομεία παρά το πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας στο 1,556 δισ με μία αύξηση άλλων 200 εκατομ. το 2016  με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία όχι μόνο να μην έχουν πλέον χρέη παρουσίασαν για πρώτη φορά πλεόνασμα της τάξης των 36 εκατομ. ευρώ. 

Ανασφάλιστοι

Μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης η κάλυψη των ανασφάλιστων όπως προβλεπόταν από το “Παράλληλο Πρόγραμμα” που όπως είπε ο κος Τσίπρας τόσο λοιδορήθηκε, με το ένα τρίτο των πολιτών να έχει πια μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. «Σήμερα, είπε ο κος Τσίπρας, δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να στερείται πρόσβασης στα νοσοκομεία και να φεύγει από αυτά με μπουγιουρντί» τονίζοντας ότι «εντάξαμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες στο δημόσιο σύστημα Υγείας”.

ΜΕΘ 

Ο κος Τσίπρας ανέφερε ότι σήμερα λειτουργεί ο μεγαλύτερος αριθμός εντατικών μονάδων (670) περισσότερες και από αυτές που λειτουργούσαν κατά την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων.

ΕΚΑΒ

Έχουν ήδη παραδοθεί 90 ασθενοφόρα, προκηρύσσεται διαγωνισμός για άλλα 120 ενώ 14 έχουν μεταφερθεί στα νησιά σημειώνοντας ότι έχει ανοίξει η βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο μειώνοντας το χρόνο μεταφοράς των επειγόντων περιστατικών κατά ολόκληρα 35 πολύτιμα λεπτά.

Ηλεκτρονική Λίστα Χειρουργείου

Μεγάλη παρέμβαση η ηλεκτρονική λίστα χειρουργείου, που όπως είπε ο πρωθυπουργός αναρτάται υποχρεωτικά σε όλα τα νοσοκομεία για να καθορίζεται η σειρά προτεραιότητας με βάση του επείγοντος του περιστατικού.

Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών

Μέσω των Γραφείων Προστασίας ασθενών ο πολίτης θα βρίσκει το δίκιο του και δε θα ταλαιπωρείται με γραφειοκρατικές διαδικασίες μεταξύ νοσοκομείων.

Διοικήσεις Νοσοκομείων

Ο πρωθυπουργός υποστήριξες ότι οι σημερινές διοικήσεις των νοσοκομείων είναι ακομμάτιστες και επιλέχθηκαν βάσει αντικειμενικών επιστημονικών και επαγγελματικών κριτηρίων, αναφέροντας ότι το ένα τρίτο των διοικητών έχει μεταπτυχιακό στις υπηρεσίες Υγείας.

Να σημειωθεί ότι ο κος Τσίπρας δεν απάντησε για το κλειστό χειρουργείο του νοσοκομείου Ζακύνθου παρότι ρωτήθηκε δις από τον κο Λεβάντη. Κατά την ομιλία υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από τους παριστάμενους βουλευτές προεξάρχοντος του κου Αδωνι  Γεωργιάδη προς τον οποίο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε λέγοντας, “εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων κε Γεωργιάδη, είναι βουλή και υπάρχουν κανόνες”.

Αναφερόμενος στους συνδικαλιστές στον τομέα της υγείας έκανε λόγο για καρεκλοκένταυρους. «Το μόνο που κάνουν είναι να κάθονται στο γραφείο τους και φτιάχνουν βιντεάκια. Επί πέντε χρόνια που βυθιζόταν η υγεία δεν μιλούσε κανείς… Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κος Λεβέντης σχολιάζοντας στη δευτερολογία του τις απαντήσεις του κου Τσίπρα, του είπε ότι “όταν ένας  ηγέτης πιστεύει ότι κάνει μεταρρυθμίσεις αλλά αυτές δεν τις καταλαβαίνει ο λαός τότε ο ηγέτης αυτός έχει πρόβλημα”.