Πως οι κλιματολογικές συνθήκες επηρέασαν το σχήμα της ανθρώπινης μύτης

20-03-2017

Υπάρχουν πολλά είδη σχήματος μύτης και ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του. Μικρή, μεγάλη, γαμψή, ίσια, πλακουτσωτή, φαρδιά. λεπτή… Συνήθως το αποδίδουμε στα γονίδια. Ποιος θα το περίμενε όμως πως οι κλιματολογικές συνθήκες στις οποίες ζει κανείς θα επηρέαζαν το σχήμα της μύτης μας; Κι όμως! Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν τρισδιάστατες εικόνες και συνέκριναν πάνω από 2.600 μύτες ανθρώπων από την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS Genetics. Τι έδειξαν; Πως το μέγεθος και το σχήμα της μύτης διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων και αυτό εν μέρει οφείλεται στις επιδράσεις του διαφορετικού κατά τόπου κλίματος.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μαρκ Σρίβερ και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν πως οι περιβαλλοντικές συνθήκες παίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ζουν σε ζεστά κλίματα να έχουν πιο πλατιές και κοντές μύτες, ενώ όσοι ζουν σε κρύο και ξηρό κλίμα έχουν μύτες πιο λεπτές και μακριές.
Όπως επιβεβαίωσαν οι ειδικοί, οι διαφορές στο μέγεθος και στο σχήμα της μύτης δεν είναι τυχαίες, αλλά συνδέονται με τις διαφορές στις κλιματικές συνθήκες.

Τονίζουν, πάντως, ότι η μύτη έχει πολύπλοκη ιστορία και στη διαμόρφωσή της πρέπει να έχουν παίξει ρόλο τόσο τυχαίοι γενετικοί παράγοντες, όσο και οι προτιμήσεις για την εύρεση συντρόφου.

Ανάλογα με το ποια μύτη θεωρεί ένας πολιτισμός πιο ελκυστική -μία μικρή ή μια μεγάλη μύτη- λειτουργεί σταδιακά η διαδικασία της σεξουαλικής επιλογής, έτσι ώστε οι μύτες να διαμορφωθούν ανάλογα. Όποιος ή όποια έχει τη «σωστή» μύτη για την εποχή του και για τον τόπο του/της, έχει μεγαλύτερη πέραση στο άλλο φύλο, άρα έχει μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία και τα γονίδια της «σωστής» μύτης εξαπλώνονται στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Γεγονός παραμένει ωστόσο ότι οι ανδρικές μύτες είναι -κατά μέσο όρο- πιο μεγάλες από τις γυναικείες.

Η μύτη δεν χρησιμεύει μόνο για την όσφρηση και την αναπνοή. Κάνει πιο υγρό και ζεστό τον εισπνεόμενο αέρα που φθάνει στους πνεύμονες, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα λοιμώξεων. Έτσι και οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι διαφορές στη θερμοκρασία και στην υγρασία του αέρα στο μακρινό παρελθόν επηρέασαν το μέγεθος και το πλάτος των ρουθουνιών.

Υπό διερεύνηση εξάλλου είναι το κατά πόσο το σχήμα της μύτης και το μέγεθος της ρινικής κοιλότητας επηρεάζουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να κολλήσει μια αναπνευστική νόσο, όταν ζει σε ένα κλίμα διαφορετικό από αυτό για το οποίο είναι «φτιαγμένη» η μύτη του. Για παράδειγμα, κάποιος με στενή μύτη, πιθανώς, κινδυνεύει περισσότερο να εκδηλώσει αναπνευστικά νοσήματα σε ένα τροπικό κλίμα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα γονίδια καθορίζουν το σχήμα της μύτης μας
Γιατί ματώνει η μύτη του;