Η δερματική επαφή των νεογέννητων με τους γονείς τους μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο τους

22-03-2017

Όλοι έχουμε παρατηρήσει πως όταν γεννιέται το μωρό το τοποθετούν κατευθείαν γυμνό στο γυμνό σώμα της μητέρας του για μερικά λεπτά. Αυτό γίνεται γιατί εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί έχουν συμπεράνει πως η επαφή του νεογέννητου με το γυμνό δέρμα της μητέρας του του κάνει καλό. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως αυτή η επαφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του νεογέννητου.

Ερευνητές από το Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στο Columbus του Ohio στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν 125 νεογέννητα μωρά κάποια από τα οποία είχαν γεννηθεί πρόωρα. Θέλησαν να εξετάσου πως  αντιδρούν στην ανθρώπινη επαφή.
Όπως φάνηκε από την έρευνα, τα πρόωρα μωρά είχαν μειωμένη αντίδραση στο άγγιγμα.

Βέβαια, τα μωρά που είχαν γεννηθεί πρόωρα και είχαν συχνή επαφή με τους γονείς τους είχαν αυξημένη αντίδραση στο άγγιγμα από τα πρόωρα μωρά που δεν τα είχε αγγίξει κανείς.

Πως εξηγείται αυτό; Όπως λέει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Nathalie Maitre η επαφή επηρεάζει το πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την αφή. Μια αίσθηση που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το συναίσθημα. Όπως προσθέτει η ίδια η ανάπτυξη ενός νεογέννητου μωρού επηρεάζεται άμεσα από την αφή και τον ήχο. Και αυτό γιατί η όραση δεν είναι ακόμα πλήρως αναπτυγμένη ώστε να βοηθήσει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα μωρά κλαίνε σε διαφορετική γλώσσα