Ανοίγουν σταδιακά τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου

22-03-2017

Επαναλειτουργούν από αύριο Πέμπτη τα χειρουργεία Ζακύνθου. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μετά από σύσκεψη, τρίωρης διάρκειας, που είχε με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου και το επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος, τα χειρουργεία θα λειτουργήσουν σταδιακά, σε συνεννόηση της διοίκησης με την επιστημονική επιτροπή, μέχρι την ανάπτυξη της πλήρους δυναμικότητάς τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και δόθηκε η σχετική πιστοποίηση για το δίκτυο των αερίων, έγινε αντικατάσταση για λόγους ασφαλείας των αναισθησιολογικών μηχανημάτων, έγινε πλήρης αντικατάσταση του φαρμακευτικού υλικού, έγινε έλεγχος στα κλιματιστικά μηχανήματα και στα μηχανήματα αποστείρωσης, έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι, έχουν δοθεί οι πιστοποιήσεις

«Η δυσπιστία του κόσμου πρέπει να αποκατασταθεί, το νοσοκομείο Ζακύνθου είναι ασφαλές, έχει εξαίρετο επιστημονικό προσωπικό, έχει διοίκηση που έκανε αυτά που έπρεπε και πραγματικά πρέπει να ξεκινήσει την λειτουργία του για να βοηθά τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «το νοσοκομείο Ζακύνθου είναι ένα πραγματικό κόσμημα, ένα σύγχρονο νοσοκομείο με πολλές υποδομές, με επάρκεια ιατρικού προσωπικού και ό,τι ελλείψεις υπάρχουν από το υπόλοιπο προσωπικό θα τις καλύψουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας συνοδευόμενος από την διευθύντρια του νοσοκομείου, Δέσποινα Τσαρίδου, και εκπροσώπους του ιατρικού προσωπικού, πραγματοποίησε αυτοψία στις χειρουργικές αίθουσες και άλλους χώρους και αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με χθεσινή ανακοίνωσή της έκανε λόγο για εσπευσμένο άνοιγμα των χειρουργείων χωρίς να πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Τα χειρουργεία έκλεισαν στις 2 Δεκεμβρίου του 2016, όταν ασθενής έχασε τη ζωή της συνέπεια ενδονοσοκομειακής λοίμωξης, μετά από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας. Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι «η διοίκηση τρέχει να ανοίξει τα χειρουργεία για να προλάβει την επίσκεψη-φιέστα του κου Πολάκη στο νησί» χωρίς να πληρούνται οι όροι ασφαλείας, καθώς από τις δειγματοληψίες που έγιναν στις 7 και 8 Φεβρουταρίου προκύπτει ότι οι χειρουργικές αίθουσες συνεχίζουν να αποικίζονται από δεκάδες νοσοκομειακά μικρόβια (μύκητες, βακτήρια) που ευθύνονται για νοσοκομειακές λοιμώξεις.