Ο μαραθώνιος μπορεί να κάνει κακό στα νεφρά

30-03-2017

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας να διοργανώνονται Μαραθώνιοι κι εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων. Αγώνες τρεξίματος μεγάλης απόστασης στους οποίους μπορεί να πάρει μέρος ο καθένας.Φαίνεται όμως πως η συχνή συμμετοχή σε τέτοιους Μαραθωνίους μπορεί να μας κάνει και κακό. Και συγκεκριμένα στα νεφρά μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλλαν 22 δρομείς μεγάλων αποστάσεων σε εξετάσεις αίματος. Μια φορά μια την ημέρα πριν τον αγώνα, μια φορά αμέσως μετά και μια τρίτη φορά δύο μέρες μετά τη συμμετοχή τους σε έναν Μαραθώνιο.
Οι δρομείς είχαν μέση ηλικία τα 44 έτη και το 41% ήσαν άνδρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Νεφρικών Νόσων (AJKD). Όπως έδειξαν, η συμμετοχή σε Μαραθωνίους δρόμους βλάπτει – τουλάχιστον προσωρινά – τη νεφρική λειτουργία.

Από την έρευνα φάνηκε πως πάνω από το 80% των συμμετεχόντων μαραθωνοδρόμων παρουσίαζαν μετά τον αγώνα ενδείξεις νεφρικής βλάβης, πιθανώς λόγω της αφυδάτωσης.
Βέβαια, οι βλάβες αυτές υποχωρούσαν μέσα σε 48 ώρες. Οι επιστήμονες όμως δεν γνωρίζουν αν μακροπρόθεσμα αυξάνουν την πιθανότητα μόνιμου νεφρικού προβλήματος.

Το 82% παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα της κρεατινίνης τους εφάμιλλη με εκείνη της νεφρικής νόσου σταδίου 1 και 2.

Η κρεατινίνη είναι ένα αζωτούχο υποπροϊόν του μεταβολισμού το οποίο παράγεται καθημερινά και αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω των νεφρών. Η μέτρησή της στο αίμα, σε συνδυασμό με τη μέτρηση της ουρίας, χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι η σκληρή προπόνηση (π.χ. η στρατιωτική) σε ζεστό κλίμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς, αλλά λίγα είναι γνωστά για τις επιδράσεις της συμμετοχής στον μαραθώνιο στη λειτουργία τους.

Οι επιστήμονες του Yale, με επικεφαλής τον Δρ. Chirag Parikh, καθηγητή Νεφρολογίας στο πανεπιστήμιο, πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε δρομείς που συμμετείχαν το 2015 στον Μαραθώνιο του Χάρτφορντ.

«Οι νεφροί αντιδρούν στη σωματική καταπόνηση του μαραθωνίου τρεξίματος σαν να τραυματίζονται, με έναν τρόπο παρόμοιο με εκείνον που βλέπουμε σε νοσηλευόμενους ασθενείς όταν υφίστανται νεφρολογικές επιπλοκές έπειτα από μία εγχείρηση», δήλωσε ο Δρ. Parikh.

Και εξήγησε πως αυτό πιθανώς οφείλεται στην παρατεταμένη αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας, την αφυδάτωση ή την μειωμένη ροή αίματος προς τους νεφρούς στη διάρκεια του αγώνα.

Αν και η νεφρική λειτουργία των αθλητών αποκαταστάθηκε μέσα σε δύο ημέρες, ο Δρ. Parikh και οι συνεργάτες του λένε ότι τα ευρήματά τους εγείρουν ερωτηματικά για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της τόσο έντονης άσκησης, ιδίως σε περιοχές με θερμό κλίμα – κάτι το οποίο προγραμματίζουν να μελετήσουν περαιτέρω.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Μάθετε πως να κάνετε, για να φύγουν οι πέτρες από τα νεφρά;
Παχυσαρκία: Πως κάνει κακό και στα νεφρά μας