Πάρκινσον: Η γυμναστική επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

31-03-2017

Γνωρίζουμε πως η γυμναστική κάνει καλό στην υγεία μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Στα κόκαλα, στην καρδιά, το κυκλοφορικό… Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν και μια ακόμα ευεργετική ιδιότητα της γυμναστικής. Ποια είναι αυτή; Επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια από τις συχνότερες εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος. 6,3 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο και 1,2 εκατομμύρια στην Ευρώπη πάσχουν από αυτήν. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχουμε 16-18 χιλιάδες ασθενείς με Πάρκινσον. Η νόσος μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και σε νεαρά άτομα, όμως η συχνότητα αυξάνει με την ηλικία. Έτσι, από νόσο του Πάρκινσον πάσχει το 1% του πληθυσμού πάνω από 60 ετών.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι βραδυκινησία, μυϊκή δυσκαμψία, τρέμουλο άκρων και προσώπου, αστάθεια βαδίσματος κ.α. Τι την προκαλεί; Ακόμα οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να πουν με σιγουριά. Πιθανολογούν όμως πως πρόκειται για ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.

Τώρα λοιπόν, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Chicago των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολούθησαν περισσότερους από 34.000 ασθενείς από τη Βόρεια Αμερική, την Ολλανδία και το Ισραήλ για δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γινόταν συστηματική καταγραφή των σχετικών με τη νόσο Πάρκινσον αλλαγών στην κινητικότητα των ασθενών με χρονομέτρηση διαδικασιών, όπως η έγερση από καρέκλα, η βάδιση απόστασης τριών μέτρων, η στροφή και επιστροφή σε καθήμενη στάση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Parkinson’s Disease. Έδειξαν πως η τακτική γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον.

Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μιριαμ Ραφερτι «τα άτομα με νόσο Πάρκινσον που γυμνάζονταν 150 λεπτά την εβδομάδα είχαν μικρότερη μείωση της ποιότητας ζωής τους και της κινητικότητας στα δύο χρόνια, συγκριτικά με άτομα που δεν γυμνάζονταν καθόλου ή αθλούνταν λιγότερο», εξηγεί η Δρ Ραφερτι.

Το όφελος ήταν μεγαλύτερο για εκείνους που εξ αρχής αθλούνταν τακτικά, καθώς και για όσους άρχισαν να γυμνάζονται 150 λεπτά την εβδομάδα μετά την έναρξη της μελέτης.

Η έρευνα δεν εξέτασε συγκεκριμένες μορφές άσκησης που θα ωφελούσαν περισσότερο τους πάσχοντες από τη νόσο Πάρκινσον.

Πάντως, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα με προχωρημένη νόσο είχαν το μέγιστο όφελος από αύξηση της άθλησης κατά 30 λεπτά την εβδομάδα, γεγονός που δείχνει ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν προγράμματα εκγύμνασης ειδικά για άτομα με εξαιρετικά περιορισμένη κινητικότητα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πάρκινσον: Το τανγκό στη μάχη κατά της νόσου
Μόνοι και αβοήθητοι οι ασθενείς με Πάρκινσον στην Ελλάδα