Αϋπνία: Αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα κι εγκεφαλικό

04-04-2017

Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει την μεγάλη σημασία που έχει ο ύπνος για την υγεία μας. Τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική. Τώρα, νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων δείχνει πως όσοι υποφέρουν από αϋπνίες και δεν κοιμούνται καλά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας στην Σένγιανγκ εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 15 κλινικών μελετών με σχεδόν 161.000 εθελοντές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι δυσκολίες στην έναρξη του ύπνου σχετίζονται με αύξηση κατά 27% του κινδύνου αυτού. Αντίστοιχα, οι δυσκολίες στη διατήρηση του ύπνου σχετίζονται με αύξηση κατά 11% των πιθανοτήτων να υποστεί κάποιος ένας καρδιαγγειακό επεισόδιο και η κακή ποιότητα ύπνου με αύξηση κατά 18% των πιθανοτήτων αυτών.

Όπως λένε οι ειδικοί, ακόμα δεν έχει γίνει σαφές γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η αϋπνία έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία, αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η αϋπνία μπορεί να αλλάζει τον μεταβολισμό και την ενδοκρινική (ορμονική) λειτουργία, να αυξήσει την ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Όλες αυτές οι συνέπειες σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όπως γράφουν στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας (EJPC) οι δυνητικοί κίνδυνοι της αϋπνίας μπορεί να είναι λίγο εντονότεροι στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.

Αυτό όμως ίσως οφείλεται στο ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν, εξαιτίας διαφορών στα γονίδια, τις ορμόνες του φύλου, το στρες και στις αντιδράσεις τους στα στρεσογόνα γεγονότα, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Κιάο Χε, από το Τμήμα Κλινικής Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πως καταπολεμά την αϋπνία και την υπέρταση
Αϋπνία: Γιατί χτυπά περισσότερο τις γυναίκες;