Γιατί οι ήχοι της φύσης μας φέρνουν ηρεμία;

07-04-2017

Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει πως όταν είμαστε στη φύση και ακούμε τα πουλιά να κεηλαδούν ή το ρυάκι να κυλάει ηρεμούμε. Γιατί όμως αυτοί οι ήχοι μας φέρνουν ηρεμία; Βρετανοί επιστήμονες δίνουν τώρα την απάντηση.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Sussex στη Βρετανία έκαναν τις σχετικές μελέτες και διαπίστωσαν πως το παίξιμο φυσικών ήχων επηρεάζει τα συστήματα του οργανισμού, επιδρά στον μηχανισμό δράσης ή φυγής του στρες καθώς και στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Γιατί γίνεται αυτό; Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Dr. Cassandra Gould van Praag «σε όλους μας είναι γνώριμο αυτό το συναίσθημα της χαλάρωσης και της αποσύνδεσης που βιώνουμε μετά από μια βόλτα στην εξοχή και τώρα έχουμε στοιχεία από τον εγκέφαλο και το σώμα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε αυτή την δράση».

Η έρευνα κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών και επιστημόνων και από τα αποτελέσματά της εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθηθούν ιδιαίτερα οι άνθρωποι που ταλανίζονται από το στρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί κάποιοι ήχοι μας εκνευρίζουν περισσότερο;
Γιατί ορισμένοι ήχοι μας τρελαίνουν;