Καφές: Πως μπορούμε να μειώσουμε την επίδραση του;

12-04-2017

Όλοι ξεκινάμε την ημέρα μας με μια λαχταριστή κούπα καφέ. Άλλοι πίνουν τον καφέ γλυκό, άλλοι μέτριο. Ορισμένοι τον προτιμούν σκέτο, άλλοι με γάλα. Όπως κι αν έχει η επίδραση του καφέ είναι να μας γεμίζει ενέργεια και να μας ξυπνά.

Κι όλα αυτά λόγω της καφεΐνη που αυξάνει τη νοητική εγρήγορση και βελτιώνει τις νοητικές δεξιότητες. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αυτή χάνει τη δύναμή της.

Πότε συμβαίνει αυτό; Όπως λένε οι ειδικοί, αυτό συμβαίνει για όσους κοιμούνται λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε εθελοντές, οι οποίοι επί πέντε 24ωρα στη σειρά κοιμόντουσαν μόνο 5 ώρες κάθε βράδυ. Δύο φορές την ημέρα, οι εθελοντές λάμβαναν είτε 200 mg καφεΐνης δηλαδή, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μεγάλη κούπα καφέ.

Τις δύο πρώτες μέρες μετά από ισάριθμα βράδια ελλιπούς ύπνου, η εγρήγορση και οι επιδόσεις των εθελοντών σε μία σειρά από τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων διατηρήθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα με τη βοήθεια της καφεΐνης. Το επόμενο 24ωρο όμως, έπεσαν κατακόρυφα και εξισώθηκαν με εκείνες των εθελοντών της ομάδας που δεν λάμβαναν καφεΐνη.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των τεστ, τις δύο πρώτες μέρες οι εθελοντές που κατανάλωναν καφεΐνη είχαν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης, αλλά τις τρεις επόμενες οι χρόνοι τους είχαν μειωθεί σημαντικά και αυτό οφείλεται στον ελλιπή και κακό ύπνο. Το συμπέρασμα είναι ότι η καφεΐνη μπορεί να μας κρατήσει σε εγρήγορση αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωτήρια αν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πόσο παχαίνει ο καφές σας; Μήπως «σαμποτάρει» το βάρος σας;
Καφές: Γιατί να μην τον πίνουμε νηστικοί το πρωί