Εξεταστική ναι, αλλά μέχρι και σήμερα επιμένει η αντιπολίτευση

Πολάκης
12-04-2017

Εξεταστική για τα πεπραγμένα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο χώρο της Υγείας ζητά σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση. Η σχετική συζήτηση είναι σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής και οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν στις παρεμβάσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Ειδικότερα η Ολομέλεια συζητά και θα λάβει σχετική απόφαση σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 του Κανονισμού της Βουλής:

  • Επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και οι Βουλευτές του κόμματός του και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και οι Βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014, και
  • Επί της προτάσεως που κατέθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της διαχείρισης και των δαπανών της δημόσιας υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προτείνουν τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014 και ειδικότερα όσον αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Τιμολόγηση, στην καταβολή Φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες.

Με τη δική της πρόταση η ΝΔ προτείνει και ζητεί από την κυβέρνηση να δεχθεί να διευρυνθεί η χρονική περίοδος έρευνας της εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί για την Υγεία. Ειδικά για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι «Ιδιαιτέρως η περίοδος των δύο τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό τον έλεγχο μίας εξεταστικής επιτροπής δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προθεσμία του αρ. 86 του Συντάγματος».