Quiz: Πόσα ξέρετε για το αρνί και το κατσίκι;

15-04-2017

To κόκκινο κρέας αποτελεί θρεπτική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, αλλά και λιπαρών. Εάν ακολουθείτε μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά στοχεύοντας στη φροντίδα της καρδιάς σας, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας την Κυριακή του Πάσχα αρκεί να επιλέξετε το καλύτερο κρέας. Εξάλλου, ακολουθώντας τις αρχές τις Μεσογειακής διατροφής η κατανάλωση μοσχαριού, αρνιού και άλλων κόκκινων κρεάτων, μία φορά την εβδομάδα θεωρείται ιδανική.

Το quiz που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη διατροφική αξία του κρέατος, και θα σας κατευθύνει να επιλέξετε σωστά την Κυριακή του Πάσχα!

Πόσα γραμμάρια λίπους συνίσταται να καταναλώνονται καθημερινά;

  1. 10 με 20
  2. 25 με 35
  3. 55 με 75

Το λίπος είναι απαραίτητο για αναρίθμητες λειτουργίες του σώματος, αρκεί να καταναλώνετε στη σωστή ποσότητα. Οι ειδικοί προτείνουν το 25% με 35% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από καλά λιπαρά που βρίσκουμε κυρίως στα λιπαρά ψάρια και στους ξηρούς καρπούς. Τα κορεσμένα λιπαρά των τροφίμων ζωικής προέλευσης δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 7% των καθημερινών θερμίδων. Για κάποιον που ακολουθεί μία δίαιτα 2.000 θερμίδων, η ημερήσια κατανάλωση λιπαρών ενδείκνυται ανάμεσα στα 55 και 75 γραμμάρια. Η σωστή απάντηση είναι η 3.

Σε ποια ποσότητα αντιστοιχεί μία μερίδα κρέατος;

  1. 100 γραμμάρια
  2. 150 γραμμάρια
  3. 200 γραμμάρια

Για καλύτερη κατανόηση, θα πρέπει να θυμάστε πως η μισή σας παλάμη αντιστοιχεί σε περίπου 100 γραμμάρια ωμού κρέατος. Ακριβώς στην ποσότητα που αντιστοιχεί μία μερίδα κρέατος! Φυσικά, η προτεινόμενη ποσότητα ανά γεύμα διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη φυσική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή του Πάσχα αισθανθείτε ελεύθεροι να φάτε μία γενναία μερίδα κόκκινου κρέατος, η οποία θα δώσει τη θέση της σε υδατάνθρακες όπως το ψωμί, οι πίτες και τα γλυκά. Η σωστή απάντηση είναι η 1, αλλά για την Κυριακή του Πάσχα ας θεωρήσουμε σωστή και την 2!

Ποιο κρέας έχει το περισσότερο λίπος;

  1. Αρνί
  2. Κατσίκι
  3. Μοσχάρι

To αρνί περιέχει περίπου 15 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα των 100 γραμμαρίων, ενώ το κατσίκι βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά στα 10 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια. To λιγότερο Πασχαλινό μοσχάρι περιέχει 5 γραμμάρια λίπους στην ίδια ποσότητα. Θυμηθείτε πως 1 γραμμάριο λίπους αντιστοιχεί σε 9 θερμίδες, συνεπώς ένα λιπαρό κομμάτι κρέατος δεν κρύβει μόνο κινδύνους για την καρδιά αλλά και για το βάρος σας. Η σωστή απάντηση είναι η 1.

Ποιο κομμάτι του ζώου έχει το λιγότερο λίπος;

  1. Ο λαιμός
  2. Η κοιλιά
  3. Το μπούτι

Όσο περισσότερο «γυμνασμένο» είναι ένα σημείο του ζώου, τόσο λιγότερο λίπος περιέχει. Όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε προτιμήστε το μπούτι, και αντισταθείτε στα παϊδάκια, τη σπάλα και το λαιμό. Η σωστή απάντηση είναι η 3.

Πόσες θερμίδες «κρύβει» η πέτσα;

  1. 100
  2. 150
  3. 200

Ένα κομμάτι πέτσα, λίγο μικρότερο σε μέγεθος από ένα χαρτονόμισμα του ευρώ, έχει περίπου 100 θερμίδες. Ο κίνδυνος εδώ δεν κρύβεται τόσο στην ενέργεια, αλλά στα βλαβερά κορεσμένα και trans λιπαρά που περιέχει η πέτσα, τα οποία εύκολα συσσωρεύονται μέσα στην Κυριακή του Πάσχα. Η σωστή απάντηση είναι η 1.

Η Κυριακή του Πάσχα αποτελεί μία από τις 365 ημέρες του έτους. Δείτε την σαν εξαίρεση στην ισορροπημένη καθημερινή διατροφή και μην στερηθείτε αγαπημένα ήθη και έθιμα των ημερών. Αρκεί φυσικά να μένετε προσηλωμένοι στο στόχο σας και τον υπόλοιπο χρόνο να επιλέγετε θρεπτικές τροφές, πλούσιες σε διατροφικά συστατικά που δίνουν ζωή στην καρδιά σας! 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com