Επιστήμονες: Σε δέκα χρόνια θα υπάρχουν τα φίλτρα αγάπης

17-04-2017

Μέχρι σήμερα τα βλέπαμε μόνο στις ταινίες. Φίλτρα αγάπης: Ειδικά μαγικά φίλτρα που τα δίνουμε σε κάποιον κι εκείνος αμέσως αποκτά αισθήματα αγάπης για κάποιον άλλον. Κι όμως! Επιστήμονες λένε πως σε δέκα χρόνια τέτοια φίλτρα υπάρχουν και στην πραγματικότητα.

Ο Dr. Anders Sandberg, νευρολόγος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία και οι συνεργάτες του πιστεύουν πως μέσα στην επόμενη δεκαετία αυτά τα φίλτρα αγάπης θα είναι πραγματικά.

O Dr. Sandberg επισημαίνει πως ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι ερωτεύονται είναι ότι τα μωρά μας δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους ενώ διάφορα ζώα, αντίθετα, είναι πολύ πιο ικανά να βρουν τροφή από πολύ μικρή ηλικία.
«Εμείς οι άνθρωποι έχουμε μωρά που δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, σε αντίθεση με τα άλογα του μωρού, τα οποία μπορούν να περπατήσουν λίγες ώρες από τη γέννηση τους» λέει ο Sandberg. «Έτσι, από εξελικτική άποψη, οι άνθρωποι θα πρέπει να βεβαιωθούν πως οι γονείς μένουν μαζί για να δώσουν τα παιδιά τους την καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης. Εδώ είναι που τα συστήματα ένωσης των ζευγαριών μπαίνουν στο παιχνίδι».

Όταν ερωτευόμαστε κάποιον, η επίδραση στο μυαλό μας είναι μοναδική. Η οξυτοκίνη και η βασοπρεσίνη απελευθερώνονται από την ενεργοποίηση του συστήματος της ντοπαμίνης του εγκεφάλου.
«Αυτό που δημιουργεί πραγματικά ένα δεσμό μαζί είναι το σύστημα της ντοπαμίνης,» εξηγεί ο Sandberg. «Πολλά από τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της λήψης διεγερτικού φαρμάκου. Έχετε μια απελευθέρωση ντοπαμίνης στον μετωπιαίο λοβό σας και αυτό σας προκαλεί να αναγνωρίσουμε ότι αυτό είναι κάποιος στον οποίο θα πρέπει να αισθάνεστε κοντά».

Ο Sandberg πιστεύει πως ένα πραγματικό φίλτρο αγάπης θα μπορούσε να υπάρξει σύντομα με τη δημιουργία ενός κατασκευάσματος με ωκυτοκίνη, βασοπρεσίνη και CPH. Αλλά δεν πρόκειται να είναι εύκολο να το κάνουν σωστά μιας και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει:
«Ένα καλό φίλτρο αγάπης θα πρέπει να επηρεάσει το δεξί μέρος του εγκεφάλου με την τόνωση αυτών των συστημάτων» εξηγεί ο Sandberg και καταλήγει «δεν έχουμε κανένα κατάλληλο φίλτρο αγάπης ακόμα».
Αλλά η επιστήμη αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για το πώς το μυαλό μας λειτουργεί από ό, τι στο παρελθόν. «Είμαστε ήδη πολύ καλύτεροι στην κατανόηση του μυαλού και πώς να μοντελοποιούμε κυκλώματα του εγκεφάλου από ό, τι στο παρελθόν ώστε μέσα σε δέκα χρόνια θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δεν ξέραμε πώς να ρυθμίζουμε αυτό το πρόβλημα», λέει ο Sandberg.

Ο Sandberg βέβαια παραδέχεται πως θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα:

«Το κλασικό φίλτρο αγάπης, που σε κάνει να ερωτεύεσαι με κάποιον μόνο και μόνο επειδή ήπιες το ελιξίριο, είναι σίγουρα προβληματικό», λέει. «Από ηθικής άποψης, αν ένα φίλτρο αγάπης υπήρχε, θα υπήρχαν και αρκετά φάρμακα βιασμών, στην ουσία».

Πιστεύει όμως ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των υφιστάμενων σχέσεων.

«Όταν είστε ήδη ερωτευμένος με κάποιον, τα συναισθήματα μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου», λέει. «Αν υπήρχε ένας τρόπος τόνωσης της αγάπη όταν αρχίσει να ξεθωριάζει;».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Υπάρχει αιώνια αγάπη;
Πως επιδρά η αγάπη στο ανθρώπινο σώμα;