Αυτό είναι το σημάδι που δείχνει πως ο σύντροφός σου είναι ναρκισσιστής

18-04-2017

Ναρκισσιστής είναι ο άνθρωπος που σκέφτεται πρωτίστως τον εαυτό του, έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και πιστεύει πως όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από εκείνον. Ο ναρκισσισμός όμως μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε μια σχέση φιλική, οικογενειακή αλλά κυρίως ερωτική. Πως μπορούμε να καταλάβουμε όμως αν ο σύντροφος μας είναι ναρκισσιστής; Τη ζήλια, λένε οι επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν τις απαντήσεις 237 νέων. Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν κατά πόσο οι ναρκισσιστές προκαλούν εσκεμμένα τη ζήλια στο έτερον τους ήμισυ και επίσης εάν υπάρχουν διαφορές ως προς τη συμπεριφορά αυτή ανάμεσα σε «μεγαλεπήβολους» και «ευάλωτους» ναρκισσιστές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences. Έδειξαν πως ένα άτομο με ναρκισσιστικές τάσεις επιδιώκει τον έλεγχο και την τόνωση της αυτοπεποίθησής του χρησιμοποιώντας σαν «όπλο» τη ζήλια.

Υπάρχουν δύο διακριτοί τύποι ναρκισσισμού, ο «μεγαλεπήβολος» (grandiose narcissism) και ο «ευάλωτος» (vulnerable narcissism). Τα άτομα που ανήκουν στον πρώτο τύπο χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα δικαιοδοσίας (ότι δηλαδή δικαιούνται όλα όσα ζητούν), εξωστρέφεια και υψηλή αυτοεκτίμηση. Από την άλλη, όσοι ανήκουν στον δεύτερο τύπο είναι φαινομενικά ντροπαλοί, εκδηλώνουν κοινωνικό άγχος και είναι εσωστρεφείς, χαρακτηρίζονται όμως ταυτόχρονα από μια υπεροψία.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ναρκισσιστές γενικώς έχουν την τάση να σαμποτάρουν τις ερωτικές τους σχέσεις με καταστροφικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, συνηθίζουν να φλερτάρουν σκόπιμα με άλλα άτομα, συζητούν για το πόσο θα ήθελαν να βγουν ραντεβού με ένα τρίτο πρόσωπο, επισημαίνουν πόσο ελκυστικό είναι ένα άλλο άτομο ενώ βρίσκονται με το ταίρι τους ή συγκρίνουν το ταίρι τους με τρίτους.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας οι ναρκισσιστές πράγματι προσπαθούν να προκαλούν στον σύντροφό τους τη ζήλια, ωστόσο οι απώτεροι στόχοι της συμπεριφοράς αυτής διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο ναρκισσισμού. Οι «μεγαλεπήβολοι» ναρκισσιστές θέλουν να προκαλούν τη ζήλια με στόχο να νιώσουν πιο ισχυροί και να έχουν τον έλεγχο της σχέσης, ενώ οι «ευάλωτοι» ναρκισσιστές το κάνουν κυρίως από ανασφάλεια.
Με λίγα λόγια, εάν ο σύντροφος προκαλεί συνεχώς με τη διαχυτική συμπεριφορά του προς άλλα άτομα πιθανότατα το κάνει επίτηδες και πιθανότατα είναι ναρκισσιστής!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι άντρες είναι πιο ναρκισσιστές από τις γυναίκες