Ημικρανίες: Οι πολύ αδύνατοι και οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο

19-04-2017

Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μπορεί να προκαλούνται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Είναι όμως το ίδιο ενοχλητικές για όλους όσους υποφέρουν. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι είναι παχύσαρκοι αλλά κι όσοι είναι πολύ αδύνατοι, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ημικρανίες.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις Ηνωμένες Πολιτείες αξιολόγησαν εκ νέου όλες τις έως τώρα μελέτες πάνω στη σχέση δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και ημικρανίας. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη 12 έρευνες που αφορούσαν περίπου 289.000 ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Η επικεφαλής της έρευνας Λι Πέτερλιν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι παχύσαρκοι (με ΔΜΣ πάνω από 30) είναι 27% πιθανότερο να νιώθουν ημικρανίες σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους.
Από την άλλη, ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 13% για ανθρώπους με βάρος χαμηλότερο του κανονικού σε σχέση με το ύψος τους (ΔΜΣ κάτω του 18,5).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ημικρανίας είναι παρόμοια με εκείνη μεταξύ ημικρανίας και διπολικής διαταραχής ή ισχαιμικής καρδιοπάθειας.

Ο κίνδυνος ημικρανίας λόγω παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερος μεταξύ των γυναικών και των νεότερων ατόμων.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι με ποιό τρόπο το πάχος επηρεάζει την ημικρανία.

Πιθανώς, ο λιπώδης ιστός εκκρίνει ουσίες που πυροδοτούν τους πονοκεφάλους, κάτι όμως που δεν μπορεί να ισχύει στους λιποβαρείς, οι οποίοι επίσης έχουν μεγαλύτερη τάση για ημικρανίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ημικρανίες: Αυτό είναι το καιρικό φαινόμενο που τις επιδεινώνει
Σεξ: Πως οι ημικρανίες συνδέονται με τη στυτική δυσλειτουργία