Δερμοπλαστική: μια πρωτότυπη τεχνική για την αντιμετώπιση των ρινικών πολύποδων

20-04-2017

Δερμοπλαστική χαρακτηρίζεται η νέα χειρουργική τεχνική αντιμετώπισης των ρινικών πολύποδων.

«Συνίσταται στην αντικατάσταση ενός μέρους του βλεννογόνου της μύτης από ένα πολύ λεπτό δερματικό μόσχευμα. Η περιοχή που τοποθετείται το μόσχευμα λέγεται μέσος ρινικός πόρος και αποτελεί το ένα έκτο περίπου της συνολικής επιφάνειας του βλεννογόνου της μύτης» εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΩΡΛ τμήματος της Γενικής Κλινικής Δυτικής Αττικής Βουγιουκλάκειο,  δρ. Γεώργιος Αναστασόπουλος, αναφερόμενος στην τεχνική.

«Ο μέσος ρινικός πόρος είναι η κατεξοχήν περιοχή εμφάνισης ρινικών πολυπόδων και ίσως και η περιοχή όπου ενεργοποιείται η αλληλουχία των βιοχημικών αντιδράσεων που οδηγεί στην ανάπτυξή τους. Η «σκληραγώγηση» της περιοχής αυτής της μύτης με την τοποθέτηση του δερματικού μοσχεύματος συμβάλλει στον δραστικό περιορισμό της εμφάνισης των πολυπόδων και στον ευχερέστερο έλεγχό τους με ελάχιστη τοπική φαρμακευτική αγωγή».

Η τεχνική της δερμοπλαστικής εφαρμόζεται από τον δρ. Γ. Αναστασόπουλο από το 2012 σε περισσότερους από 25 ασθενείς. «Κανένας από τους ασθενείς αυτούς δεν έχει χρειαστεί να υποβληθεί σε περαιτέρω χειρουργική επέμβαση και όλοι τους διατηρούν λειτουργική την ανώτερη αναπνευστική οδό με χρήση τοπικής φαρμακευτικής αγωγής για συντήρηση, η συνολική διάρκεια της οποίας δεν ξεπερνά – στη χειρότερη περίπτωση – τους δύο μήνες ετησίως. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς βιώνουν και επιστροφή ικανού βαθμού της όσφρησής τους».