Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν πολύ το κινητό κάνουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς

22-04-2017

Φυσικά και οι γυναίκες δεν μπορούν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν είναι δυνατόν να αποφύγουν την χρήση του για εννέα ολόκληρους μήνες. Ίσως όμως θα πρέπει να την ελαττώσουν. Νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά των γυναικών που χρησιμοποιούσαν πολύ το κινητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο υπερκινητικότητας.

Ερευνητές από Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης στην Ισπανία ανέλυσαν στοιχεία για από 80.000 ζευγάρια μητέρας-παιδιού στη Δανία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Κορέα. Τα στοιχεία κάλυπταν την περίοδο από το 1996 έως το 2011.
Μόνο το δείγμα από την Δανία που αφορούσε την περίοδο του 1996 περιείχε αρκετές γυναίκες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Environment International. Η επικεφαλής της έρευνας Λαουρα Μπιρκς και οι συνεργάτες της εντόπισαν στοιχεία αυξημένου κίνδυνου συμπεριφορικών προβλημάτων, ιδιαιτέρως υπερδραστηριότητας, στα παιδιά πέντε με επτά ετών, των οποίων οι μητέρες έκαναν μεγάλη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της κύησης.

Συγκεκριμένα οι απόγονοι των γυναικών που ανέφεραν τουλάχιστον τέσσερα τηλεφωνήματα την ημέρα μέσω κινητού τηλεφώνου ή τηλεφωνική συνδιάλεξη άνω της μιας ώρας, είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπερδραστήριοι συγκριτικά με τα παιδιά των γυναικών που έκαναν λιγότερες ή καθόλου κλήσεις.

Πάντως, τα παιδιά των γυναικών που δεν έκαναν χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την κύηση είχαν μικρότερο κίνδυνο συμπεριφορικών και συναισθηματικών προβλημάτων.

Να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές συνεκτίμησαν και μεταβλητές, όπως η μητρική ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο. Ο συσχετισμός, όμως, ίσχυε και στις πέντε χώρες ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος γνωστός βιολογικός μηχανισμός που να οδηγεί την προγεννητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων να προάγει την υπερκινητικότητα στους απογόνους, τα αποτελέσματα μας προκαλούν έκπληξη», λέει η Μπιρκς.

Σπεύδει πάντως να διευκρινίσει ότι σε καμιά περίπτωση η μελέτη δεν λέει ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα ή διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ανατροφής, μπορούν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ μητρικής χρήση κινητού τηλεφώνου στην εγκυμοσύνη και των παιδικών προβλημάτων συμπεριφοράς.

«Τα αποτελέσματα πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή», υπογραμμίζει η ερευνήτρια.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θηλασμός: Επηρεάζεται από τα κιλά της εγκυμοσύνης;
Εγκυμοσύνη: Η δίαιτα κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας στο παιδί