Ναι, λένε τα φαρμακεία στο νέο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

20-04-2017

Προς την σωστή κατεύθυνση βρίσκονται οι αναφορές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τον ρόλο των φαρμακείων στην αναγγελία του σχεδίου Νόμου για την μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, λένε οι φαρμακοποιοί αναφέροντας τα εξής:

Τη στιγμή που το ευρωπαϊκό φαρμακείο αποτελεί τον πιο προσβάσιμο χώρο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψής αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα τόσο της πρόληψης όσο και της συνεισφοράς του στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην κοινότητα , είναι απαραίτητη η  ενσωμάτωσή  του στα πλαίσια μίας κοινωνικής πολιτικής με σημείο αναφοράς τον ασθενή και τις ανάγκες του, στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Σαράντα έξι εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη . Η στροφή των συστημάτων υγείας σε ασθενοκεντρικά, απορρίπτοντας την φιλοσοφία των περικοπών των δαπανών, καθιστούν το νέο ρόλο των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Υγεία , απαραίτητο.

Η ενσωμάτωση των Φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη συμβάλλει στην εξοικονόμηση σημαντικής δαπάνης για την Πολιτεία και συντελεί στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και των άλλων δομών περίθαλψης με προφανή τα θετικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα υπολογίζεται  ότι το 90% των εμβολιασμών των αντιγριπικών εμβολίων  γίνονται στα Φαρμακεία, ενώ σε αντίθετη  περίπτωση οι ασθενείς θα μετέβαιναν στις δομές υγείας δημιουργώντας προβλήματα στην λειτουργία τους και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους.

Τέλος οι φαρμακοποιοί ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία  που αναβαθμίζει τον ρόλο του Φαρμακοποιού και ενισχύει την μοναδικότητα της θέσης του Φαρμακείου στο Σύστημα Υγείας