Μακροζωία: Πηγαίνετε στη δουλειά με ποδήλατο για να ζήσετε περισσότερο

Είναι σαφές πως το ποδήλατο είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης αφού γυμνάζει όλο το σώμα και ανεβάζει και τους ρυθμούς της καρδιάς. Τώρα, νέα έρευνα  Σκωτσέζων επιστημόνων δείχνει πως το ποδήλατο χαρίζει και χρόνια ζωής.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης στη Σκωτία μελέτησαν σε βάθος πενταετίας στοιχεία για περίπου 264.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 53 ετών και συνέκριναν τον τρόπο που πήγαιναν στη δουλειά τους, με την κατάσταση της υγείας τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Βρετανικό ιατρικό έντυπο British Medical Journal (BMJ). Έδειξαν πως την καλύτερη υγεία και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής είχαν όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά το ποδήλατο, το οποίο σχετιζόταν με 41% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 45% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και 46% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Όσο μεγαλύτερη διαδρομή κάνει κάποιος με το ποδήλατο έως τη δουλειά του, τόσο μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το όφελος για την υγεία του. Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να επεκταθούν οι ποδηλατόδρομοι και γενικότερα να ληφθούν μέτρα από τις κυβερνήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν το ποδήλατο.

Το περπάτημα έως τη δουλειά έχει μικρότερα οφέλη σε σχέση με το ποδήλατο, αλλά περισσότερα από το να χρησιμοποιεί κανείς το αυτοκίνητό του ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το καθημερινό περπάτημα μειώνει κατά 27% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και κατά 36% τον κίνδυνο θανάτου από αυτήν.

Το όφελος είναι πιο αισθητό για όσους περπατάνε κάθε εβδομάδα πάνω από τουλάχιστον δέκα χιλιόμετρα. Όμως το περπάτημα δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Οι άνθρωποι που συνδυάζουν το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίσης ωφελούνται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως το ποδήλατο βάζει φρένο στην διαδικασία της γήρανσης
Σεξ: Πως το ποδήλατο βελτιώνει την σεξουαλική μας ζωή

 

In this article