Ύπνος: Πως επηρεάζεται από το κινητό δίπλα στο κρεβάτι

25-04-2017

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει τη νύχτα να αφήνουμε το κινητό μας δίπλα στο κρεβάτι μας. Είτε επειδή το χρησιμοποιούμε και ως ξυπνητήρι είτε επειδή θέλουμε απλά να το έχουμε δίπλα μας ώστε να μην σηκωθούμε σε περίπτωση που χτυπήσει. Δεν είναι όμως και η καλύτερη ιδέα. Κι αυτό επειδή σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το κινητό δίπλα στο κρεβάτι μας μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο μας.

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει αρκετές φορές τους κινδύνους από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων ενώ έχουν γίνει μελέτες και στο πώς επηρεάζουν οι συσκευές τον νυχτερινό ύπνο.

Αυτή τη φορά, οι ειδικοί εστίασαν στη σχέση της χρήσης κινητού και βραδινού ύπνου. Έτσι μπόρεσαν να διαπιστώσουν τον τρόπο που τον αλλοιώνει εμποδίζοντας το άτομο να ξεκουραστεί.

Έτσι λοιπόν, η μελέτη έδειξε πως εκείνοι που εκτέθηκαν σε πραγματική ακτινοβολία χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να μπουν στο πρώτο από τα βαθύτερα στάδια του ύπνου και όταν αυτό συνέβη τελικά έμειναν λιγότερο χρόνο στο βαθύτερο στάδιο ύπνωσης.

Η ακτινοβολία ουσιαστικά διαταράσσει την παραγωγή της μελατονίνης, ορμόνη που ελέγχει του εσωτερικούς ρυθμούς του οργανισμού. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ακτινοβολία από τη συσκευή του κινητού ενοχοποιείται για αϋπνία, πονοκεφάλους και σύγχυση και εμποδίζει το σώμα να αυτοανανεωθεί.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Πως τα κινητά καταστρέφουν τον ύπνο των εφήβων
Ύπνος: Μας βοηθά να τηρήσουμε τις αποφάσεις μας