Πως η καθιστική ζωή γερνάει τις γυναίκες

27-04-2017

Η καθιστική ζωή είναι σημείο των καιρών μας. Τώρα με την τεχνολογία, τους υπολογιστές και όλα τα έξυπνα gadgets που έχουν βγει χρειαζόμαστε ακόμα λιγότερο να σηκωθούμε από την καρέκλα ή τον καναπέ μας. Τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά. Αυτό όμως είναι καταστροφικό. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η καθιστική ζωή γερνάει πρόωρα τις γυναίκες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 1.481 εθελόντριες ηλικίας άνω των 64 ετών ανακάλυψαν μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στον καθιστικό τρόπο ζωής και την πρόωρη γήρανση των κυττάρων του σώματος.
Οι ειδικοί ζήτησαν από τις γυναίκες αυτές να φορούν για μία εβδομάδα επιταχυνσιόμετρα (μικρές συσκευές που καταγράφουν τις κινήσεις και την επιτάχυνσή τους). Επιπλέον, έλαβαν δείγματα αίματος τα οποία ανέλυσαν για να εξετάσουν το μήκος των τελομερών στις άκρες των χρωμοσωμάτων τους. Τα μικροσκοπικά τμήματα DNA που επιστρώνουν προστατευτικά τα άκρα των χρωμοσωμάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (AJE). Κι αυτά έδειξαν πως με ακινησία για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα, οι γυναίκες αποκτούσαν βιολογική ηλικία οκτώ χρόνια μεγαλύτερη από την αληθινή.

Η πρόωρη γήρανση των σωματικών κυττάρων είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, διαβήτη και καρδιοπάθειας, προσθέτουν.

Τα καλά νέα είναι ότι έστω και μισή ώρα έντονης φυσικής δραστηριότητας (όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα ή ποδηλασία) να βάλουν στη ζωή τους, μπορούν να προστατεύσουν αρκετά τον εαυτό τους.

Οι εθελόντριες με την πιο καθιστική ζωή είχαν μικρότερου μήκους και πιο «φθαρμένα» τελομερή, τα οποία χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες για να υπολογίσουν τη βιολογική ηλικία τους.

«Η χρονολογική ηλικία ενός ατόμου δεν ταιριάζει πάντοτε με τη βιολογική ηλικία του, διότι αυτή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλάντιν Σαντγιάμπ, από το Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Δημοσίας Υγείας του UCSD.

«Οντως, η μελέτη μας έδειξε ότι τα σωματικά κύτταρα γερνούν πολύ πιο γρήγορα με τον καθιστικό τρόπο ζωής, εκτός κι αν φροντίσει κανείς να εντάξει λίγη συστηματική γυμναστική στο ημερήσιο πρόγραμμά του».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η καθιστική ζωή μας γερνάει πριν την ώρα μας
Καθιστική ζωή: Προκαλεί σκλήρυνση αρτηριών