Ήλιος: Τρεις μύθοι για την έκθεση στον ήλιο. Τι ισχύει

27-04-2017

Ο καιρός έχει αρχίσει σιγά σιγά να ανοίγει. Η ημέρα έχει μεγαλώσει. Πριν το καταλάβουμε θα έχει φτάσει το καλοκαίρι. Και φυσικά όλοι μας συνδέουμε το καλοκαίρι με την παραλία, την θάλασσα και την ηλιοθεραπεία. Τι ισχύει όμως για τον ήλιο και την έκθεση μας σε αυτόν; Είναι όλα ξέρουμε μύθοι ή πραγματικότητα;

Πολλοί πιστεύουν για παράδειγμα πως η σκιά και η συννεφιά προστατεύουν αποτελεσματικά από τον ήλιο. Άλλοι πάλι θεωρούν πως από τη στιγμή που φορούν αντηλιακό ή βρίσκονται μέσα στο νερό δεν είναι δυνατό να καούν.

Τι από όλα αυτά ισχύει;

1. Όταν βρίσκεται κάποιος μέσα στο νερό, δεν καίγεται
Πολλοί νομίζουν ότι είναι ασφαλείς μέσα στο νερό, επειδή αισθάνονται δροσερά. Η αλήθεια όμως είναι ότι το έγκαυμα θα το αντιληφθούν 2-6 ώρες αργότερα (συνήθως το βράδυ) όταν θα δουν ξαφνικά το δέρμα τους να κοκκινίζει και θα το νιώθουν ζεστό. Αυτό οφείλεται στο ότι χρειάζεται χρόνος έως ότου ενεργοποιηθούν οι αισθητήριοι μηχανισμοί του δέρματος, που μας «ενημερώνουν» για τη δερματική βλάβη του εγκαύματος.

2. Ο ήλιος «καίει» μόνο από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι
Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) η οποία ευθύνεται για τη φωτογήρανση είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή που παρουσιάζει διακύμανση είναι η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) η οποία συνδέεται με το κακoήθες μελάνωμα (είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος) και έχει τη μέγιστη έντασή της το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο, το δέρμα χρειάζεται προστασία και από τις δύο.

3. Το κοκκίνισμα είναι απαραίτητο για να μαυρίσει το δέρμα
Το κοκκίνισμα είναι η πρώτη συνέπεια από την υπερβολική έκθεση στην UV και όχι προϋπόθεση μαυρίσματος. Επιπλέον, το μαύρισμα είναι ένδειξη βλάβης του δέρματος από τον ήλιο (όπως μαυρίζει το κρέας όταν το ψήνουμε στον φούρνο).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ήλιος: Τελικά μας κάνει καλό;
Ήλιος: Η υπερβολική έκθεση γερνά το δέρμα κατά 20 χρόνια