Δύο εκπαιδευτικά φυτώρια για παιδιά με νοητική υστέρηση

27-04-2017

Δύο εκπαιδευτικά φυτώρια λειτουργούν για το μέλλον παιδιών με νοητική υστέρηση και ελαφρά αναπηρία. Στην Καλαμάτα και στη Μάνη, 15 νέοι έχουν την ευκαιρία για  επαγγελματική εκπαίδευση υπό την καθοδήγηση γεωπόνων, κηπουρών και ενός κοινωνικού λειτουργού.

Η ιδέα και υλοποίηση της ανήκουν στην κοινωφελή εταιρία «Ο Κήπος της Λυσούς» που δημιουργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από την Γερμανίδα δημοσιογράφο Δρ. Βαλτράουτ Σπέρλιχ και την Εύα Μαρία Λάνγκ με όραμα μια καλύτερη Ελλάδα.

«Ο κήπος πήρε το όνομα LYSO από τον εκδοτικό μας οίκο που βρισκόταν υπό ανάπτυξη όταν ξέσπασε η κρίση. Αποφασίσαμε, αντί να εκδίδουμε βιβλία για την αρχαιότητα στην Ελλάδα να επενδύσουμε το δυναμικό μας στο μέλλον της χώρας. Σήμερα γιορτάζουμε την απόκτηση ενός οχήματος 8 θέσεων για τη μεταφορά των εκπαιδευόμενων με την ανέλπιστη δωρεά ιδρυμάτων και ιδιωτών από τη Γερμανία», αναφέρει η Δρ Σπέρλιχ.

Ήθελαν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα των νέων που είναι χωρίς προοπτική και αποφάσισαν να δουλέψουν γι’ αυτό. Ανέπτυξαν ένα λεπτομερές πρόγραμμα τετραετούς εκπαίδευσης και εξασφάλισαν τη βασική χρηματοδότησή του από το Ίδρυμα «Ηρακλής» που εδρεύει στο Λινχεστάιν και συνδράμει διεθνώς κοινωφελείς οργανώσεις.  Με το έργο τους, έχουν συσπειρώσει μια ομάδα δυναμικών εθελοντών και έχουν καταφέρει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ιδιωτών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, αλλά χρειάζονται περισσότερη οικονομική στήριξη. Με λίστα αναμονής 30 νέων, ο Κήπος επείγεται να μεγαλώσει.

Το όλο εγχείρημα στοχεύει και στη βιωσιμότητα. Οι νέοι μαθαίνουν να καλλιεργούν με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας όπως η κομποστοποίηση και τα βιολογικά λιπάσματα. Οι εκπαιδευόμενοι ξεκίνησαν ήδη να διακινούν τα προϊόντα τους στην τοπική λαϊκή αγορά. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, θα μπορούν να απασχοληθούν σε φυτώρια και άλλες  κηπουρικές εργασίες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.