Ξεκινούν οι συναντήσεις με φορείς για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Υπουργείο Υγείας
04-05-2017

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από Ιατρικούς Συλλόγους και Ενώσεις.  Χθες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και από σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκινά συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Εταιρεία.

Για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των φορέων, αλλά και αρκετά από τα 720 σχόλια που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα opengov.gr κατά τη διαβούλευση.Η ψήφιση του νομοσχεδίου προβλέπεται και στο νέο μνημόνιο στο οποίο περιγράφεται και το χρονοδιάγραμμα για το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με αυτό, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η λειτουργία των 50 πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ιατρεία γειτονιάς με οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς) που θα αυξηθούν σε τουλάχιστον 240 έως τον Ιούνιο του 2018, καλύπτοντας το 35% του πληθυσμού.

Τα σχόλια για το προσχέδιο νόμου ποικίλλουν. Ενδεικτικά οι μαίες, ο ρόλος των οποίων αναβαθμίζεται με το νέο σύστημα υποδέχθηκαν θετικά το προσχέδιο νόμου, ενώ αντίθετα η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ το καταδικάζει, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι θέτει εμπόδια πρόσβασης των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με καταστρατήγηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή.

Αλλά και η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής αναφέρει ότι  «αν και πολλές από τις παρεμβάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκετές κινούνται σε λάθος και δυναμιτίζουν την προσπάθεια». Στα «συν» περιλαμβάνονται η ενεργοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, το σύστημα παραπομπής από τον οικογενειακό γιατρό προς την εξειδικευμένη φροντίδα και τη λειτουργία διεπιστημονικής μονάδας στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Στα «πλην» η δημιουργία οικογενειακών γιατρών πολλαπλών ταχυτήτων (γιατρών των ΤΟΜΥ, των Κέντρων Υγείας, συμβεβλημένων), ο κίνδυνος οι ΤΟΜΥ να αποκτήσουν προνοιακό χαρακτήρα για ανασφάλιστους/αλλοδαπούς και η εργασιακή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με διετή σύμβαση των γιατρών των ΤΟΜΥ.