Κάπνισμα και fast food γερνάνε τον εγκέφαλο των εφήβων

05-05-2017

Οι έφηβοι στις ημέρες μας δυστυχώς έρχονται από πολύ νωρίς σε βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Φυσικά όλα αυτά δεν κάνουν κακό μόνο στην καρδιά η τα πνευμόνια τους. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως κάπνισμα και fast food μπορούν να γεράσουν τον εγκέφαλο των εφήβων ακόμα και κατά 6 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 3.596 ατόμων από το 1980 έως και σήμερα. Οι ειδικοί μελέτησαν τον εγκέφαλο τους από την παιδική έως και την ενήλικη ζωή.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές επί 31 χρόνια, από το 1980 έως το 2011, παρακολουθώντας τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τα ιατρικά τους αρχεία κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι εθελοντές που κάπνιζαν ή είχαν υψηλή χοληστερόλη, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν γερασμένο εγκέφαλο, περισσότερο από ότι θα έπρεπε να έχουν με βάση την ηλικία τους. 

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας επισημαίνει πως η νικοτίνη και το fast food προκαλούν μπορεί να επηρεάσουν τις μαθησιακές δυνατότητες των εφήβων και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο των εφήβων

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από το αν κατά την ενήλικη ζωή ακολουθούμε υγιεινό τρόπο ζωής, μια κακή διατροφή σε συνδυασμό με το κάπνισμα στη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να έχουν ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλό μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι εξυπνότεροι έφηβοι πίνουν περισσότερο από ότι καπνίζουν
Οι έφηβοι θυμούνται και μαθαίνουν καλύτερα από τους ενήλικες