Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας ο αντικαπνιστικός νόμος

05-05-2017

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο συντονισμός και η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών θα είναι ο κεντρικός άξονας των παρεμβάσεων με στόχο την εφαρμογή του νόμου.

Το θέμα συζητήθηκε  με πρωτοβουλία του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνου Μπαργιώτα που επισήμανε ότι παρατηρείται πλήρης ευτελισμός της εφαρμογής του νόμου. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχθηκε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2010 δεν εφαρμόζεται, ξεκαθάρισε όμως ότι το υπουργείο δεν προσανατολίζεται στην τροποποίησή του, αλλά σε παρεμβάσεις που θα έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς παρατηρούνται αλληλοεπικαλύψεις που καταλήγουν στην μη εφαρμογή των υφιστάμενων διατάξεων.

Είπε ακόμη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το θέμα θα συζητηθεί και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς πρέπει να υπάρξει ένα σήμα ότι ο πολιτικός κόσμος αναζητεί μέτρα εφαρμοσμένης πολιτικής και ένα σήμα ότι ξεκινούν και πάλι έλεγχοι και αφήνουμε πίσω την περίοδο της πλήρους ασυδοσίας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής τόνισε ότι  «Καπνίζουν οι πάντες όπου θέλουν και όποτε θέλουν και αυτό συμπεριλαμβάνει τη Βουλή, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία και δημόσιους χώρους στους οποίους βρίσκονται παιδιά. Το 18% των θανάτων πάνω από τα τριάντα πέντε, σύμφωνα με κάποιους, οφείλονται στο κάπνισμα. Στην Ελλάδα οι θάνατοι υπολογίζονται ότι είναι περίπου είκοσι χιλιάδες τον χρόνο. Οι αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις οφείλονται στο κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει και δεκάδες χιλιάδες παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η οικονομική επίπτωση στην Ελλάδα είναι γύρω στα 3 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ του 2011. Ήταν τόσο το 2011 και μπορεί τώρα να έχει πέσει, γιατί, όπως είπατε, έχει αρχίσει να μειώνεται το κάπνισμα. Είναι σημαντικό ζήτημα και δημοσιονομικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από το νόμο, δηλαδή από πρόστιμα στα καταστήματα γενικής χρήσης κ.λπ. το 2015 ήταν μηδέν και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2016 είναι, επίσης, μηδέν».