Στον “πάγο” η βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών του ΕΣΥ

Γυναίκα γιατρός
08-05-2017

Στον «πάγο» παραμένει η βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών του ΕΣΥ, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας ότι το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για την διετία 2017-2018, δεν αφορά την βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών ΕΣΥ. Μέχρι χθες Δευτέρα όμως δεν είχαν επικυρωθεί οι βαθμολογικές εξελίξεις που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι διαδικασίες συνήθως ολοκληρώνονται σε διάστημα ενάμιση μηνός.

Οι βαθμοί των γιατρών ΕΣΥ είναι τρεις: επιμελητής Α, επιμελητής Β και διευθυντής, που σημαίνει ότι ο γιατρός του ΕΣΥ από την ώρα που θα προσληφθεί ως ειδικευμένος, έως την συνταξιοδότησή του θα έχει βαθμολογική εξέλιξη δύο φορές.

Σε συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρξε κατηγορηματική διαβεβαίωση από το υπουργείο πως η διάταξη δεν αφορά τις διαδικασίες βαθμολογικής εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά την ωρίμανση του χρονοεπιδόματος. Ωστόσο, στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 και στις αρχές Ιανουαρίου 2017, υπήρξε προφορική εντολή από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας προς τα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων να μην γίνουν οι διαδικασίες βαθμολογικής εξέλιξης γιατί η ερμηνεία που έκαναν στον νόμο οι υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν πως δεν επιτρέπει η διάταξη την βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών την διετία 2017-2018.

Μετά από νέα παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε τέλος Ιανουαρίου γραπτή υπηρεσιακή εντολή προς τις υπηρεσίες να προχωρήσουν οι διαδικασίες βαθμολογικής εξέλιξης πρώτου εξαμήνου. Η διαδικασία που προβλέπεται είναι ότι κάθε επιμελητής Β’ με επτά χρόνια υπηρεσίας και κάθε επιμελητής Α’ με επίσης επτά χρόνια στην ίδια βαθμίδα μπορεί να διεκδικήσει την προαγωγή του στην αμέσως ανώτερη βαθμίδα. Καταθέτει τα απαραίτητα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία του νοσοκομείου και εν συνεχεία συνεδριάζει το ειδικό όργανο που εξετάζει την αίτησή του. Τα πρακτικά στέλνονται στο υπουργείου όπου και επικυρώνονται. Η διαδικασία γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου και συνήθως διαρκεί 1,5 μήνα. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εντολή