Σάκχαρο: Πως βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο

10-05-2017

Δυστυχώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ανεβασμένο σάκχαρο. Κάτι αρκετά επικίνδυνο αφού μπορεί να προκαλέσει μέχρι και διαβήτη. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων μας δείχνει τώρα πως τα παθολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο. Ιδιαίτερα στα τμήματά του που σχετίζονται με τη μνήμη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 50 υπέρβαρους ασθενείς και 50 άτομα με φυσιολογικό βάρος που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και είχαν διαγνωστεί με τη νόσο την τελευταία πενταετία. Στη συνέχεια τους συνέκριναν με 50 υγιείς συνομηλίκους τους.
Στο πλαίσιο της έρευνας, τους υπέβαλαν όλους σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και σε τεστ μνήμης, χρόνων αντίδρασης και προγραμματισμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia. Όπως φάνηκε, οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν χειρότερες επιδόσεις απ’ ό,τι οι υγιείς εθελοντές στα τεστ μνήμης και χρόνων αντίδρασης.

Αυτό οφειλόταν στο ότι είχαν χαρακτηριστικές διαφορές στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη, τον προγραμματισμό και την οπτική επεξεργασία των πληροφοριών. Είχαν επίσης πιο έντονη λέπτυνση του φλοιού του εγκεφάλου και περισσότερες ανωμαλίες της λευκής ουσίας.

Ειδικά οι υπέρβαροι ασθενείς, όμως, είχαν περισσότερες βλάβες στον εγκέφαλό τους απ’ όσες οι ασθενείς με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Είναι άραγε αυτές οι αλλαγές αναστρέψιμες; «Μάλλον όχι», είπε στην εφημερίδα «New York Times» ο Δρ. Ντόναλντ Σίμονσον από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

«Όταν γίνονται εμφανείς στη μαγνητική τομογραφία δομικές αλλαγές του εγκεφάλου, οι διεργασίες που οδήγησαν σε αυτές πιθανώς έχουν εξελιχθεί επί σειράν ετών. Το καλό όμως είναι πως οι ασθενείς που ρυθμίζουν καλά το σάκχαρό τους φαίνεται να έχουν βραδύτερο ρυθμό επιδείνωσης της κατάστασής τους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σάκχαρο: Κάνει κακό στη μνήμη
Έχετε σάκχαρο; Μειώστε την θέρμανση στον χώρο σας