Πως οι παραδοσιακοί χοροί προστατεύουν τον εγκέφαλο

12-05-2017

Οι παραδοσιακοί χοροί είναι υποτιμημένοι και λίγοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται πλέον για αυτούς και ασχολούνται με θέρμη. Ακόμα λιγότεροι πλέον ξέρουν να τους χορεύουν. Κι όμως. Νέα έρευνα Αμερικανοών επιστημόνων δείχνει πως η εκμάθηση παραδοσιακών χορών προστατεύει τον εγκέφαλο μας από το να γερνάει.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 174 υγιείς 60άρηδες και 70άρηδες άντρες και γυναίκες, δίχως ενδείξεις νοητικής εκφύλισης, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν γυμνάζονταν.
Οι ειδικοί τούς προσκάλεσαν στο Πανεπιστήμιο για να υποβληθούν σε τεστ αεροβικής φυσικής κατάστασης και νοητικών δεξιοτήτων και στη συνέχεια τους χώρισαν σε τρεις ομάδες.

Στην πρώτη ανατέθηκε ένα πρόγραμμα βάδην υπό επίβλεψη, κατά το οποίο οι εθελοντές περπατούσαν με γρήγορο βήμα επί μία ώρα τη φορά, τρεις φορές την εβδομάδα.
Η δεύτερη ομάδα άρχισε να κάνει διατάσεις (στρέτσινγκ) και προπόνηση για ισορροπία τρεις φορές την εβδομάδα. Η τρίτη ομάδα έκανε μαθήματα παραδοσιακών χορών τρεις φορές την εβδομάδα, στη διάρκεια των οποίων οι εθελοντές έμαθαν να χορεύουν σε σειρά και σε κύκλους, εναλλάσσοντας παρτενέρ.

Έξι μήνες αργότερα οι εθελοντές επέστρεψαν στο εργαστήριο για να επαναλάβουν τα τεστ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Frontiers in Aging Neuroscience, έδειξαν πως η εκφύλιση ήταν ιδιαιτέρως εμφανής στους πιο ηλικιωμένους εθελοντές και σε όσους περνούσαν ουσιαστικά τη ζωή τους ακίνητοι σε μια καρέκλα πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη.

Υπήρχε, όμως, μια ομάδα εθελοντών που παρουσίασε βελτίωση σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου. Επρόκειτο για τους χορευτές, οι οποίοι είχαν πιο πυκνή λευκή ουσία σε μία δομή του που λέγεται ψαλίδα και παίζει ρόλο στην ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών και τη μνήμη.

Ακόμα καλύτερα, μάλιστα, η λέπτυνση της λευκής ουσίας που παρατηρήθηκε δεν είχε εμφανείς συνέπειες στις επιδόσεις των εθελοντών στα τεστ νοητικών δεξιοτήτων. Αντιθέτως, σχεδόν όλοι απέδωσαν καλύτερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι «μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που αναπτύσσεται μία δομική αλλαγή στον εγκέφαλο έως τη στιγμή που θα επηρεάσει τη σκέψη και τη μνήμη», πρόσθεσε η ειδικός.

Επιπλέον, φαίνεται πως η άσκηση ωφέλησε γενικά τη σκέψη τους, παρότι ο εγκέφαλός τους συνέχισε να φθίνει.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Αγκνιέσζκα Μπουρζίνσκα «Όπως φαίνεται, οι νοητικές απαιτήσεις των πολύπλοκων παραδοσιακών χορών, που απαιτούσαν από τους εθελοντές να μαθαίνουν διαρκώς νέες χορογραφίες στη διάρκεια του εξαμήνου, επηρέασαν τη βιοχημεία στην ψαλίδα, με αποτέλεσμα να διεγερθεί η ανάπτυξη νέων κυττάρων και συνδέσεων στην περιοχή».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έτσι φτιάχνει ο εγκέφαλος τις αναμνήσεις
Ο εγκέφαλος μας λειτουργεί ακόμα και δέκα λεπτά μετά τον θάνατο μας