Καταδικάστηκαν οι γιατροί που χειρούργησαν 80χρονη στο αριστερό αντί για το δεξιό ισχίο

12-05-2017

Για ανθρωποκτονία εξ αμελείας καταδικάστηκαν χθες  δύο γιατροί του νοσοκομείου Μυτιλήνης για το θάνατο 80χρονης.  Ο θάνατος της ηλικιωμένης γυναίκας είχε συμβεί στις 3 Νοεμβρίου του 2011 ένα περίπου μήνα μετά από εγχείριση ρωγμώδους κατάγματος στο ισχίο.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η 80χρονη είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με διάγνωση ρωγμώδους κατάγματος στο δεξιό ισχίο. Στις 3 Οκτωβρίου εγχειρίστηκε, όμως η επέμβαση έγινε στο … αριστερό ισχίο! Τρεις μέρες μετά, όταν το λάθος διαπιστώθηκε, η άτυχη ηλικιωμένη οδηγήθηκε ξανά στο χειρουργείο για δεύτερη επέμβαση και εξέπνευσε στις 3 Νοεμβρίου.

Χθες, σχεδόν έξι χρόνια μετά με την υπόθεση, βρέθηκαν στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας από συγκλίνουσα αμέλεια, δυο γιατροί (ένας ορθοπεδικός και ένας ειδικευόμενος τότε), καθώς, επίσης, και ένας τραυματιοφορέας και ένας νοσηλευτής.

Το δικαστήριο καταδίκασε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας τους δυο γιατρούς, στους οποίους επέβαλε ποινές φυλάκισης από δυο χρόνια στον καθένα με αναστολή (αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου), ενώ απάλλαξε τους δυο νοσηλευτές.

Κατά την απολογία τους οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι η ηλικιωμένη τις πρώτες ώρες που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μέχρι την επέμβαση παραπονιόταν για τους πόνους που είχε στο αριστερό πόδι, λόγω της οστεοαρθρίτιδας από την οποία ταλαιπωρούνταν. Της τοποθέτησαν ένα νάρθηκα από το γόνατο και κάτω, καθώς και βάρος, για να την ανακουφίζει. Ο νάρθηκας, έγινε όπως ειπώθηκε η αιτία για το «λάθος» αυτό που στοίχισε τη ζωή στην άτυχη ηλικιωμένη.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια της άτυχης γυναίκας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ασκηθούν διώξεις. Ομοίως, η οικογένειά της δεν κίνησε τη διαδικασία της χρηματικής αποζημίωσης.