Διαβήτης και προκαταλήψεις: 4 διατροφικοί μύθοι

12-05-2017

Η διατροφή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη διαχείριση του διαβήτη. Δυστυχώς όμως η πάθηση παρουσιάζει μεγάλη εξατομίκευση, συνεπώς απαιτείται και ιδιαίτερη διατροφική προσέγγιση. Τα προσωπικά βιώματα πολλών ασθενών αποτελούν συχνά παράδειγμα προς μίμηση, λανθασμένα όμως. Κάπως έτσι ξεκινούν τέσσερις από τις συνηθέστερες προκαταλήψεις για το ζαχαρώδη διαβήτη, όπως μπορείτε να τις διαβάσετε και παρακάτω.

Διαβητολογική Εταιρεία και το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης Για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη και των Επιπλοκών του» μέχρι το 2030 το 7,8% του Ελληνικού πληθυσμού αναμένεται να νοσήσει από διαβήτη. Μιλάμε για μία πάθηση η οποία αγγίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους γύρω μας, είναι λοιπόν εξαιρετικά μεγάλης σημασίας να γνωρίζει κανείς πως μπορεί να τη διαχειριστεί.

Όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να τρώνε καθόλου υδατάνθρακες, καθόλου ζάχαρη και καθόλου σοκολάτα

Η μεγαλύτερη ανακρίβεια που συνοδεύει την πάθηση του διαβήτη αφορά τον αποκλεισμό των υδατανθράκων από τη διατροφή. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει κανείς πως τροφές που ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων (φρούτα, δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια) είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τα οποία αποτελούν κινητήριο δύναμη για το σώμα μας. Στην περίπτωση των υδατανθράκων το κλειδί είναι η ποσότητα που καταναλώνεται κάθε μέρα. Στόχος πρέπει να είναι η ημερήσια πρόσληψη 9- 12 μερίδων υδατανθράκων (135- 180 γραμμάρια), οι οποίες θα κατανέμονται ομοιόμορφα στα γεύματα της ημέρας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την κατανάλωση γλυκών τα οποία στα πλαίσια ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και άσκησης μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή, χωρίς φυσικά κανείς να το παρακάνει με την ποσότητα.

Πηγή: My Southern Health

Μία μερίδα υδατανθράκων αντιστοιχεί σε ένα γεμάτο μπολ με μακαρόνια

Η έννοια του τι αποτελεί «μία μερίδα» υδατανθράκων είναι ίσως ένα από τα πρώτα θέματα στα οποίο πρέπει να εκπαιδευτεί ένα άτομο με διαβήτη. Μία μερίδα υδατανθράκων αντιστοιχεί σε: 1 φέτα ψωμί, 1/3 φλιτζανιού βρασμένα μακαρόνια ή ρύζι, 1/2 φλιτζάνι όσπρια, 1/3 φλιτζάνι δημητριακά πρωινού, 1 μικρό φρούτο, 1 ποτήρι γάλα, 1/2 φλιτζάνι παγωτό.

Πρέπει να ακολουθείται μία στερητική «δίαιτα για διαβητικούς», πολύ διαφορετική από των υπόλοιπων ανθρώπων

Στην πραγματικότητα οι διατροφικές συμβουλές για άτομα με διαβήτη είναι ίδιες με τις οδηγίες που δίνονται από τους ειδικούς στο ευρύ κοινό στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής: κατανάλωση λαχανικών/ φρούτων σε κάθε γεύμα, έμφαση σε πρωτεΐνες χαμηλές σε λιπαρά (ψάρι, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, όσπρια), πρόσληψη υδατανθράκων ολικής άλεσης, αποφυγή έτοιμων γευμάτων και σνακ, έμφαση στα καλά λιπαρά (ψάρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο) και περιορισμός βλαβερών λιπαρών (τηγανητά, ζωικά λίπη). Συνεπώς εάν έχετε ζάχαρο και προσέχετε τη διατροφή σας πρέπει να αισθάνεστε περήφανος/η γιατί υιοθετείτε ένα διαιτολόγιο που θωρακίζει την καρδιά και το σώμα σας

Η απώλεια βάρους θεραπεύει το διαβήτη

Η άποψη αυτή έχει επικρατήσει διότι πράγματι το υγιές βάρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων ζαχάρου και λιπιδίων στο αίμα, καθώς και της αρτηριακής πίεσης. Παρότι ο έλεγχος του βάρους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο των συμπτωμάτων του διαβήτη, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν υψηλό ζάχαρο για λόγους που δεν σχετίζονται με το βάρος. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com