Κάπνισμα: Ακόμα και οι περιστασιακοί καπνιστές κινδυνεύουν με καρδιαγγειακά προβλήματα

15-05-2017

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως αν καπνίζουν μόνο περιστασιακά πέντε έξι τσιγάρα την εβδομάδα δεν βλάπτουν τόσο την υγείας τους. Φαίνεται όμως πως κάνουν λάθος. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ακόμα και η παραμικρή ποσότητα νικοτίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Ερευνητές από το Κολέγιο Νοσηλευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 40.000 ενηλίκους, από τους οποίους το 10% κάπνιζαν περιστασιακά. Περιστασιακοί καπνιστές ήταν κυρίως άτομα κάτω των 40 ετών, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες.
Η μελέτη συσχέτισε τις καπνιστικές συνήθειες καθενός από τους συμμετέχοντες, με τα επίπεδα χοληστερόλης και τις τιμές της αρτηριακής πίεσης του αίματος, που αποτελούν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Health Promotion. Η επικεφαλής της έρευνας Dr. Kate Golick και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως σε σχέση με τους μη καπνιστές, οι περιστασιακοί καπνιστές είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εμφανίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και 53% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αυξημένη χοληστερόλη. Επίσης, είχαν περίπου την ίδια πιθανότητα με τους τακτικούς καπνιστές να διαθέτουν αυτούς τους δύο παράγοντες κινδύνου.

«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το κάπνισμα, ανεξάρτητα από τη συχνότητά του, είναι ένας ακόμη ισχυρότερος δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου από ό,τι θεωρείτο έως τώρα. Ακόμη και το περιστασιακό κάπνισμα είναι σημαντικός κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία. Καμία ποσότητα καπνίσματος δεν είναι ασφαλής», υπογραμμίζει η Δρ Γκόλικ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Πως το τσιγάρο επιδεινώνει το αυχενικό
Κάπνισμα και fast food γερνάνε τον εγκέφαλο των εφήβων