Η όσφρηση των ανθρώπων είναι το ίδιο καλή με των σκύλων

15-05-2017

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως οι σκύλοι έχουν μια τέλεια όσφρηση την οποία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ο άνθρωπος. Κι όμως! Όπως φαίνεται από νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, ο άνθρωπος έχει το ίδιο καλή όσφρηση με τους σκύλους.

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Rutgers στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών συνέκριναν και αξιολόγησαν κάθε μελέτη που έχει δημοσιευθεί πάνω στο θέμα της όσφρησης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Αμερικανικό επιστημονικό έντυπο Science.
Ο επικεφαλής της έρευνας John McGun και οι συνεργάτες του βρήκαν πως η πεποίθηση που είχαμε μέχρι σήμερα είναι μια παρεξήγηση, που πηγάζει από το γεγονός ότι ο οσφρητικός βολβός καταλαμβάνει στον άνθρωπο το 0,01% του συνολικού όγκου του εγκεφάλου του, έναντι 0,1% του εγκεφάλου στους μακάκους, 0,18% στην κατσίκα, 0,31% στον σκύλο και 2% στα ποντίκια.

Έτσι, επικράτησε η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος υστερεί σημαντικά έναντι των ζώων στο πεδίο της αντίληψης των οσμών. Μάλιστα, η αντίληψη αυτή επηρέασε και τον Ζίγκμουντ Φρόιντ που υποστήριζε ότι η υστέρηση στην όσφρηση -την οποία θεωρούσε αναπόφευκτη κατά το πέρασμα των ανθρώπων από τη ζωική κατάσταση στον πολιτισμό- έκανε τους ανθρώπους πιο σεξουαλικά καταπιεσμένους και κατ’ επέκταση πιο ευάλωτους στις ψυχικές παθήσεις.

Όπως τονίζει ο ερευνητής «εδώ και τόσο καιρό οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν το ίδιο πράγμα, ακόμη και όσοι μελετούν την όσφρηση. Το γεγονός, όμως, είναι ότι η αίσθηση της όσφρησης στους ανθρώπους είναι εξίσου καλή με τα άλλα θηλαστικά, όπως τα τρωκτικά και οι σκύλοι. Οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν ίσως ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικές οσμές, πολύ περισσότερες από τις 10.000 που συχνά γράφουν τα εισαγωγικά πανεπιστημιακά εγχειρίδια ψυχολογίας».

«Για μερικές οσμές, όπως του καλού κρασιού ή της μπανάνας, είμαστε πιο ευαίσθητοι ακόμη και από τα σκυλιά και τους ποντικούς», υποστηρίζει ο αμερικανός επιστήμονας και τονίζει πως τίποτε δεν αποδεικνύει ότι το αναλογικά μεγαλύτερο μέγεθος του οσφρητικού βολβού είναι το μόνο πράγμα που βελτιώνει την όσφρηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οσφρητικός βολβός στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι αρκούντως μεγάλος και κυρίως έχει τον ίδιο περίπου αριθμό νευρώνων με τα άλλα ζώα.

Οι κυτταρικοί οσφρητικοί υποδοχείς στη μύτη υποδέχονται τα μόρια των διαφόρων οσμών και στέλνουν τις σχετικές πληροφορίες στον οσφρητικό βολβό του εγκεφάλου, όπου, σε συνεργασία με άλλα τμήματα του εγκεφάλου (που εμπλέκονται π.χ. στη μνήμη και στο συναίσθημα), γίνεται η αναγνώριση των οσμών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η απώλεια της όσφρησης μπορεί να προκαλέσει πολλά ατυχήματα
Κακό σημάδι για την υγεία η μειωμένη ικανότητα όσφρησης