Το χαμόγελο μας κάνει να δείχνουμε μεγαλύτεροι

16-05-2017

Όταν χαμογελούμε δείχνουμε και πιο λαμπεροί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτό μας κάνει να δείχνουμε και νεότεροι. Το αντίθετο μάλλον. Ισραηλινοί επιστήμονες βρήκαν πως το χαμόγελο μας κάνει να φαινόμαστε μεγαλύτεροι.

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στη Νεγκέβ του Ισραήλ έκαναν μια σειρά από πειράματα με τα οποία μελέτησαν πώς οι εκφράσεις του προσώπου επηρεάζουν την εκτιμώμενη ηλικία κάποιου.
Ζήτησαν από 40 εθελοντές να δουν σε υπολογιστή διάφορες φωτογραφίες ανθρώπων και να τις ταξινομήσουν ανάλογα με την ηλικία που πίστευαν ότι είχε καθένας από τους εικονιζόμενους. Τα πρόσωπα στις φωτογραφίες είχαν τρεις βασικές εκφράσεις: χαμογελαστή, έκπληξης, και ουδέτερη. Οι συμμετέχοντες «βαθμολόγησαν» τα χαμογελαστά πρόσωπα ως αυτά με την μεγαλύτερη ηλικία, ενώ αυτά με την έκπληξη ως τα πιο νεανικά. Οι ουδέτερες εκφράσεις ήσαν κάπου ανάμεσα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ψυχολογίας Psychonomic Bulletin and Review έδειξαν πως μετά το τέλος του πειράματος οι εθελοντές θυμούνταν εσφαλμένα πως είχαν θεωρήσει τα χαμογελαστά πρόσωπα ως τα πιο νεανικά, ενώ στην πραγματικότητα είχαν κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Ο επικεφαλής της έρευνας Τζβι Γκανέλ τόνισε πως τα μέσα ενημέρωσης προωθούν την ιδέα ότι το χαμόγελο κάνει κάποιον νεότερο. Μπορεί να το δει κανείς αυτό σε όλα αυτά τα χαμογελαστά πρόσωπα στις διαφημίσεις. Και πόσοι από εμάς αναρτούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που δεν είναι χαμογελαστές;».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το χαμόγελο συχνά κάνει κάποιον να δείχνει μεγαλύτερος λόγω των ρυτίδων που σχηματίζονται γύρω από τα μάτια του. Από την άλλη, ένα έκπληκτο πρόσωπο ωθεί το δέρμα του προσώπου προς τα πίσω, μειώνοντας ή και εξαφανίζοντας έτσι τις ρυτίδες.

Άρα για να δείχνει κανείς νεότερος στη φωτογραφία, το «τρικ» είναι όχι να χαμογελάει, αλλά να καταφέρει να πάρει μια ωραία έκπληκτη έκφραση…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Το χαμόγελο κάνει τον άντρα πιο ελκυστικό στις γυναίκες
Ένα ειλικρινές χαμόγελο μπορεί να κάνει θαύματα στις σχέσεις σας