38.000 άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν λόγω επιβλαβών οξειδίων του αζώτου

16-05-2017

Περισσότεροι από 38.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω των επιβλαβών οξειδίων του αζώτου. Από αυτούς, οι 11.500 θάνατοι αφορούν τις χώρες της ΕΕ και οι 10.700 την Κίνα.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα διεθνή έρευνα, τα  Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα άλλα οχήματα που κινούνται με πετρέλαιο (ντίζελ), εκπέμπουν κάθε χρόνο 4,6 εκατομμύρια τόνους επιβλαβών οξειδίων του αζώτου πάνω από τις επίσημες προδιαγραφές τους!

Η μελέτη κατέδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των εκπομπών των κάθε είδους οχημάτων με ντίζελ ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας για τα οξείδια του αζώτου. Εκτιμάται ότι τα πετρελαιοκίνητα οχήματα παράγουν περίπου το ένα πέμπτο (20%) των συνολικών παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών οξειδίων του αζώτου. Τα βαρέα οχήματα, όπως φορτηγά, λεωφορεία κ.ά., ευθύνονται για το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των έξτρα εκπομπών ρύπων (το 76%, δηλαδή τα τρία τέταρτα του συνόλου).

Η μελέτη εκτιμά ότι έως το 2040 οι έξτρα πρόωροι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί σε 183.600 ετησίως, αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η βελτίωση των εργαστηριακών τεστ για να απεικονίζουν καλύτερα τις ρεαλιστικές συνθήκες οδήγησης, καθώς, επίσης, η επιβολή των αυστηρότερων ορίων εκπομπών Euro 6 και για τα βαρέα πετρελαιοκίνητα οχήματα.