Βροχή προστίμων σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία από τον ΕΟΦ

17-05-2017

«Βροχή» πέφτουν τα πρόστιμα του ΕΟΦ σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία σε περιπτώσεις παραβατικότητας. Μόνο σήμερα η διοίκηση του ΕΟΦ προχώρησε στην αναστολή αδειών χονδρικής πώλησης φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση σε φαρμακαποθήκη της Βορείου Ελλάδας για την προμήθεια  φαρμάκων από μη νομιμοποιούμενες πηγές.

Ειδικότερα, η απόφαση ελήφθη μετά «από διαπίστωση ύπαρξης κρίσιμων μη συμμορφώσεων ως προς  την τήρηση  των  Κατευθυντήριων  Οδηγιών,  που  αποτελούν  ελάχιστες προϋποθέσεις κατοχής της άδειας,  όπως προμήθεια/πώληση φαρμάκων από/προς μη νομιμοποιημένες πηγές, έλλειψη στοιχείων τεκμηρίωσης για αγορές φαρμάκων».

Η αναστολή ισχύει για χρονικό διάστημα 6 μηνών και ως εκ τούτου η φαρμακαποθήκη δεν νομιμοποιείται πλέον να διαθέτει και να διακινεί φαρμακευτικά προϊόντα για το χρονικό αυτό διάστημα.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι η προμήθεια  φαρμάκων από μη νομιμοποιούμενες πηγές αποτελεί παράβαση του άρθρου 107 της ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013, ως προϋπόθεση τήρησης της άδειας χονδρικής πώλησης και οδηγεί  στην αναστολή ή και ανάκληση της άδειας χονδρικής πώλησης.

Παράλληλα ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των χονδρεμπόρων για την επιβεβαίωση της νομιμότητας  μιας άδειας, είτε μέσω της ευρωπαϊκής βάσης EUDRAGDP, είτε μέσω της Αρχής που εξέδωσε την υπό επιβεβαίωση άδεια.