Στρες: Έχετε άγχος στη δουλειά; Πάρτε γάτα!

25-05-2017

Πολύ λίγες είναι εκείνες οι δουλειές που δεν έχουν καθόλου άγχος. Οι περισσότεροι αγχωνόμαστε και αισθανόμαστε να επίπεδα του στρες να ανεβαίνουν όταν είμαστε στη δουλειά. Και τι πρέπει να κάνουμε τότε; Σύμφωνα με Ιάπωνες ειδικούς θα πρέπει να πάρουμε γάτα.

Οι γιαπωνέζικες εταιρίες είναι γνωστές για τα εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων και τις σχέσεις ιεραρχίας που είναι συχνά στρεσογόνες. Μια εταιρία από αυτές βρήκε μια θεραπεία, μια σύνδεση μεταξύ συναδέλφων: τις γάτες.

Στο μικρό γραφείο στο Τόκιο της εταιρίας πληροφορικής Ferray, εννέα γάτες γουργουρίζουν, πηδούν πάνω στα γόνατα των εργαζομένων, παίζουν πατώντας ελαφρά πάνω στα πληκτρολόγια, κοιμούνται και τρώνε ελεύθερα.

Ο Χιντενόμπου Φουκούντα, ο οποίος διευθύνει την εταιρία αυτή, εισήγαγε την πολιτική του “της γάτας στο γραφείο” το 2000, μετά το αίτημα ενός συνεργάτη του και επέτρεψε στους εργαζόμενους να πηγαίνουν με τις γάτες τους στη δουλειά.
“Δίνω επίσης 5.000 γεν (40 ευρώ) μηνιαίως σε όποιον σώζει μια γάτα”, προσθέτει.
Και άλλες εταιρίες υιοθέτησαν την παρουσία γατών στο γραφείο ως ένα μέσο μείωσης του άγχους και της έντασης.

Στην Oracle Japan, ένας σκύλος ράτσας μπομπτέιλ που ακούει στο όνομα Κάντι φέρει τον τίτλο του “πρεσβευτή”, αρμόδιου να υποδέχεται τους καλεσμένους και να κατευνάζει το προσωπικό, όπως γράφει η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Ο αμερικανικός όμιλος έχει καθιερώσει στην Ιαπωνία έναν σκύλο γραφείου από το 1991 και ο Κάντι, ο τέταρτος, έχει λογαριασμό στο Twitter και το Instagram.

Από την πλευρά της, η εταιρία ανθρώπινων πόρων και στρατολόγησης Pasona Group “προσέλαβε” με πλήρη απασχόληση δύο κατσίκες το 2011 και δύο αλπακά το 2013, εν μέρει για θεραπευτικούς σκοπούς.

Το Τόκιο έχει περίπου 60 καφέ με γάτες επισήμως αναγνωρισμένα, όπου τα μικρά αιλουροειδή κυκλοφορούν ανάμεσα στους πελάτες.

Στην εταιρία Ferray, η ‘Ερι ‘Ιτο είναι ενθουσιασμένη: “είναι χαλαρωτικό οι γάτες να κοιμούνται ακριβώς δίπλα μας”, δηλώνει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι γάτες επηρεάζουν την επίδοση των παιδιών στο διάβασμα