Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα: Το εθνικό στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί

29-05-2017

Την ίδρυση του Διεθνούς  Κέντρου Τουρισμού Υγείας, το οποίο θα λειτουργήσει ως πρεσβευτής της χώρας μας, στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης στο πλαίσιο του ειδικού θεματικού Συνεδρίου, με θέμα «Toυρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας & Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, 12 μήνες το χρόνο», που συνδιοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δήμο Ιθάκης ,στις 26 και 27 Μαΐου 2017, στην Ιθάκη.

Ο Γ. Πατούλης ,πρόεδρος του ΙΣΑ της ΚΕΔΕ και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας, ως μέρος της λύσης εξόδου από την οικονομική κρίση.

Οι πυλώνες του τουρισμού υγείας

Με δεδομένες τις καλές υποδομές και την πολύ καλή φήμη των Ελλήνων γιατρών, τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους μπορεί να στηριχθεί ο τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα: Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στην οδοντιατρική φροντίδα και στον ιαματικό τουρισμό.

Η Ελλάδα που έχει αφήσει το προβάδισμα σε χώρες όπως η Ινδία, η Ουγγαρία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα,  η Κούβα, η Ουγγαρία και η  Τουρκία,  μπορεί  με οργάνωση, σωστές διαδικασίες μάρκετινγκ, το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, να κερδίσει το χαμένο χρόνο και να επωφεληθεί  από τους 30 εκατομμύρια «ιατρικούς» ταξιδιώτες το χρόνο παγκοσμίως, γεγονός, που αποτιμάται σε τζίρο της τάξης των 20 δις.

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

“Ο στόχος είναι η χώρα μας να διεκδικήσει ένα αξιοσέβαστο μερίδιο στον διεθνή ιατρικό τουρισμό. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο χρειαζόμαστε την προβολή μιας «άλλης» Ελλάδας: την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της προσπάθειας , της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης”, τόνισε ο Κωνσταντίνος Πάντος, διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής  «Γένεσις Αθηνών». Ακόμη και σήμερα, που οι προσπάθειες είναι αποσπασματικές, είπε ο κος Πάντος, ζευγάρια από 38 χώρες επισκέφθηκαν τη «Γένεσις Αθηνών» και έχοντας πλέον τεκνοποιήσει αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας και των δυνατοτήτωντης, στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η υπογραφή των Ελλήνων γιατρών, η καλή φήμη των μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι ανταγωνιστικές τιμές και η ευέλικτη ελληνική νομοθεσία, αποτελούν πόλο έλξης των ξένων ζευγαριών τόνισε ο κος Πάντος.

Ο κος Πάντος από το συνεδριακό κτίριο του δήμου Ιθάκης, υπογράμμισε τη δυναμική της ελληνικής ομογένειας σε αυτό το εθνικό εγχείρημα, καταλήγοντας, ότι «ο Ιατρικός Τουρισμός  πρέπει να βρει την Ιθάκη του» και μπορεί να τη βρει, με την προϋπόθεση ότι πολιτεία, ιατρική κοινότητα και επιχειρηματικότητα, θα καταφέρουν να συνδυασθούν και να συνεργασθούν.

Οδοντιατρική φροντίδα

Όσον αφορά το δεύτερο πυλώνα, την οδοντιατρική φροντίδα, ο επίκουρος καθηγητής  και πρόεδρος της  “Eurodentica” Νίκος Κουβελάς, είπε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να στοχεύσει άμεσα σε 50.000 ασθενείς ετησίως. Με νούμερο ένα, «οδοντιατρικό» προορισμό προς το παρόν την Ουγγαρία, η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να την ανταγωνισθεί διαθέτοντας όχι μόνο ανταγωνιστικές τιμές αλλά και υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό.

“Στον Καναδά, είπε ο κος Κουβελάς, μία ολοκληρωμένη οδοντιατρική φροντίδα για έναν ασθενή κυμαίνεται γύρω στις 80.000 ευρώ, τη στιγμή που στην Ελλάδα οι αντίστοιχες εργασίες κοστίζουν γύρω στις 20.000 ευρώ”. Οι Έλληνες ομογενείς, μπορούν να αποτελέσουν μία δεξαμενή ασθενών που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στον πληθυσμό του Καναδά, στο χώρο της εξειδικευμένης οδοντιατρικής φροντίδας θεραπείας και αποκατάστασης.  Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, υπεγράφη στο Μόντρεαλ μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της “Eurodentica” και της ελληνικής κοινότητας μνημόνιο συνεργασίας σύμφωνα με το οποίο, το 10% των εσόδων από κάθε οδοντιατρική υπηρεσία θα επιστρέφεται προκειμένου να στηριχθούν ανάγκες της ελληνικής ομογένειας.  Όμως, υπογράμμισε ο κος Κουβελάς δεν είναι μόνο οι ανταγωνιστικές τιμές που θα πρέπει να προσελκύουν τους οδοντιατρικούς ασθενείς στην πατρίδα μας αλλά και το επίπεδο των εξειδικευμένων υπηρεσιών. Ο ίδιος, έχει ιδρύσει μία ένωση οδοντιάτρων οι οποίοι έχοντας τριετή μετεκπαίδευση και πιστοποιημένα οδοντιατρεία, μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους οδοντιατρικούς ασθενείς.

Σε θέση ουραγού βρίσκεται η χώρα μας, όσον αφορά τον ιαματικό τουρισμό, αφού παρά το ότι με 82 ιαματικές πηγές θα μπορούσε ολόκληρη να θεωρηθεί μία «λουτρόπολη», αυτή τη στιγμή μόνο 38 από αυτές τις πηγές, είναι πιστοποιημένες

Ιαματικός τουρισμός

“Τα ιαματικά Λουτρά, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αφορούν μόνο την Τρίτη ηλικία, αλλά κάθε ηλικία και σχεδόν όλες τις ασθένειες” υπογράμμισε  ο κ. Κουσκούκης καθηγητής δερματολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και Ευεξίας. ‘Οι εναλλακτικές ιατρικές έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των ασθενών», είπε ο κος Κουσκούκης και θα πρέπει η κλασική ιατρική να στρέψει σοβαρά το ενδιαφέρον της προς τις εναλλακτικές θεραπείες και στους 100 εκατομμύρια ασθενείς που αναζητούν λύση μέσω αυτών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναφέροντας ως παράδειγμα του ψωριασικούς ασθενείς.

Τέλος ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής, επισήμανε ότι η πρωτοβουλία για την ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας αποτελεί μέρος της προσπάθειας για να βγει η χώρα από αυτή τη μεγάλη “περιπέτεια” δηλώνοντας την υποστήριξή του στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Σημειώνεται ότι παρόντες στο συνέδριο ήταν και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά, ο Δήμαρχος Ιθάκης Δ. Στανίτσας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδας κ Ιθάκης Θεόφιλος, ο Σπύρος Γαλιατσάτος  Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλ. Παρίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης Π. Δραγκουλάγκωνας, ο Εμμανουήλ Κόνσολας Τομεάρχης ΝΔ Τουρισμού, η Aφροδίτη Θεοπεφτάτου Βουλευτής Νομού Κεφαλονιάς & Ιθάκης, η Χριστίνα Σταρακά Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Γιώργος Τζιάλλας Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ο Έπαρχος Ιθάκης Σ. Τσιντήλας και ο Γ.Γ Υπουργείου Υγείας της Ρουμανίας C. Grasu.