Εγκεφαλικό: Οι λοβοί των αυτιών μαρτυρούν εάν κινδυνεύετε

30-05-2017

Το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν προειδοποιεί πάντα και υπάρχουν φορές που έρχεται ξαφνικά και χωρίς καμία σοβαρή προηγούμενη ένδειξη. Τώρα όμως Ισραηλινοί επιστήμονες λένε πως βρήκαν έναν τρόπο να εξακριβώσουν εάν κινδυνεύουμε από εγκεφαλικό: Τα αυτια.

Οι ερευνητές εξέτασαν 241 συναπτούς ασθενείς οι οποίοι εισήχθησαν με εγκεφαλικό επεισόδιο σε ένα συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο. Οι 153 έπασχαν από ισχαιμικό εγκεφαλικό (είναι ο πιο συχνός τύπος και οφείλεται σε στένωση αρτηρίας του εγκεφάλου) και οι 88 από αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ιατρικής (AJM) έδειξαν πως η πτυχή του Φρανκ όπως είναι η επιστημονική ονομασία της μιας πτυχής του λοβού των αυτιών μπορεί να τους δείξει εάν ο άνθρωπος κινδυνεύει από εγκεφαλικό.
Η πτυχή του Φρανκ είναι μία διαγώνια πτυχή που αρχίζει από την περιοχή του τράγου (είναι η περιοχή περίπου στο μέσον του τμήματος του αυτιού που ενώνεται με το κεφάλι) και φθάνει έως την άκρη του λοβού, υπό γωνία 45 μοιρών.

Η πτυχή αυτή μπορεί να έχει διαφορετικό βάθος και επομένως σοβαρότητα, ενώ μεγάλες μελέτες την έχουν συσχετίσει με τη στεφανιαία νόσο και την περιφερειακή αγγειοπάθεια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πτυχή δημιουργείται όταν υπάρχει στένωση των αρτηριών, η οποία έχει ως συνέπεια να μειώνεται η παροχή αίματος στους λοβούς και έτσι η ελαστικότητα του δέρματος.

Συνολικά, οι 190 από τους 241 ασθενείς (το 78,8%) είχαν την πτυχή του Φρανκ στα αυτιά τους. Απ’ όσους είχαν ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι 112 (το 73,2%) είχαν την πτυχή και απ’ όσους είχαν πάθει αιμορραγικό εγκεφαλικό οι 78 (το 88,6%).

Οι διαφορές είναι τόσο σημαντικές ώστε οι ερευνητές γράφουν στο άρθρο τους ότι η πτυχή του Φρανκ μπορεί να προβλέπει τα εγκεφαλικά επεισόδια και γι’ αυτό θα πρέπει να αξιολογείται στους ασθενείς με κλασικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ωστόσο έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν πως θα εκδηλώσουν οπωσδήποτε εγκεφαλικό όσοι έχουν αυτή την πτυχή, ακριβώς όπως δεν παθαίνουν εγκεφαλικό όλοι οι υπερτασικοί ή όλοι όσοι έχουν πολύ υψηλή χοληστερόλη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Εγκεφαλικό: Οι παντρεμένοι το αντιμετωπίζουν καλύτερα