Εμμηνόπαυση: Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν περισσότερες εξάψεις

01-06-2017

Η εμμηνόπαυση έρχεται με τη συνοδεία πολλών δυσάρεστων συμπτωμάτων για τις γυναίκες. Ένα από αυτά είναι οι εξάψεις. Τώρα,νέα έρευνα Βραζιλιάνων επιστημόνων δείχνουν πως οι παχύσαρκες γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές από μελέτησαν 749 γυναικών ηλικίας από 45 έως 60 ετών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Menopause κι έδειξαν πως οι παχύσαρκες γυναίκες είχαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τις εξάψεις, με αποτέλεσμα να διακόπτουν συγκεκριμένες δραστηριότητές τους και επίσης να μειώνεται η εργασιακή τους απόδοση.

Όπως έχουν δείξει παλαιότερες έρευνες οι γυναίκες που παίρνουν βάρος κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο έχουν μεγαλύτερη συχνότητα αυτών των συμπτωμάτων.

Τα νέα αυτά στοιχεία υποστηρίζουν τη λεγόμενη «θερμορυθμιστική θεωρία», που υποστηρίζει ότι ο ΔΜΣ σχετίζεται θετικά με τα αγγειοκινητικά συμπτώματα επειδή ο λιπώδης ιστός του σώματος ενεργεί ως ισχυρό θερμομονωτικό. Η απομόνωση κάνει δυσκολότερη τη διάδοση της θερμότητας, γεγονός που με τη σειρά του κάνει τις παχύσαρκες γυναίκες να υποφέρουν περισσότερο από τις εξάψεις.

Η έρευνα επιβεβαίωσε επίσης τη σχέση μεταξύ αυξημένου ΔΜΣ και άλλων συμπτωμάτων, όπως οι πόνοι στις αρθρώσεις και τους μυς και τα έντονα ουρολογικά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα ενισχύουν τη σημασία της πολυεπίπεδης προσέγγισης του ελέγχου του βάρους των γυναικών στη φάση της εμμηνόπαυσης και ανακύπτει η ανάγκη στρατηγικών μείωσης της επίδραση της παχυσαρκίας τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Η έρευνα επιβεβαιώνει άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που είναι βαρύτερες τείνουν να έχουν περισσότερες εξάψεις, ειδικά κοντά στην εμμηνόπαυση. Σε ορισμένες, αλλά όχι σε όλες, η απώλεια βάρους και η γυμναστική έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τις εξάψεις στις γυναίκες που είναι παχύσαρκες, άρα υπάρχει ένας ακόμα καλός λόγος για τις γυναίκες να τηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής», σχολιάζει η Τζο Ανν Πινκερτον, εκτελεστική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εμμηνόπαυση: Οι εξάψεις μπορεί να είναι σημάδι αυξημένου κινδύνου για καρδιακή νόσο
Eξάψεις στην εμμηνόπαυση: η σόγια είναι λύση;