Έτσι οδηγούν οι έφηβοι το αυτοκίνητο των γονιών τους

05-06-2017

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ιστορίες με εφήβους που παίρνουν το αυτοκίνητο του πατέρα τους ή της μητέρας τους χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν καν. Κάποιες φορές, μια τέτοια βόλτα δεν έχει ευχάριστα αποτελέσματα αφού η έλλειψη γνώσης και εμπειρίας στο τιμόνι κάνει τους εφήβους να κάνουν λάθη που οδηγούν σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα. Τώρα, μια νέα έρευνα σοκ ρίχνει φως στο πως ακριβώς οι έφηβοι συμπεριφέρονται πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου των γονιών τους.

Έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Ford έδειξε πως το 82%, των ερωτηθέντων οδηγεί το αυτοκίνητο της οικογένειας, το 39% έχει παραβιάσει το όριο ταχύτητας, το 35% οδηγεί χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών, ενώ το 27% χρησιμοποιεί smartphones για τηλεφωνήματα, μηνύματα ή selfies. Τέλος, ένα 6% οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.

«Η επιστροφή στο πατρικό – ή η συνεχής διαμονή εκεί – μπορεί να οδηγήσει σε προστριβές μεταξύ γονιών και παιδιών που είναι πλέον ενήλικες» δήλωσε ο Jim Graham, manager του προγράμματος εκπαίδευσης Ford Driving Skills for Life. «Οι νεαροί ενήλικες μπορεί να βλέπουν το οικογενειακό αυτοκίνητο σαν εισιτήριο για την ελευθερία, ή βάση για κοινωνικές δραστηριότητες. Αλλά για την ασφάλεια τη δική τους και των υπολοίπων χρηστών του δρόμου – κυρίως εάν οδηγούν ένα πιο γρήγορο αυτοκίνητο από αυτό που είχαν συνηθίσει – είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η υπεύθυνη οδήγηση.»

Στην Ευρώπη, περίπου οι μισοί από τους νέους ηλικίας 18 – 29 ετών ζουν στο σπίτι με τη μαμά και το μπαμπά. Η υψηλή ανεργία των νέων και τα τσουχτερά ενοίκια συμβάλλουν στην κατάσταση αυτή. Οι φοιτητές συχνά επιστρέφουν στο πατρικό μετά τις σπουδές – είναι το λεγόμενο φαινόμενο της “γενιάς μπούμερανγκ”.

Από τους ερωτηθέντες, το 74% έχει δικό του αυτοκίνητο αλλά εξακολουθεί να οδηγεί το οικογενειακό, κυρίως για λόγους οικονομίας, ή για να κάνει φιγούρα στους φίλους του. Για τους γονείς, αυτό μπορεί να επιφέρει σημαντικά κόστη. Σύμφωνα με την έρευνα, η διαμονή ενός νεαρού ενήλικα στο πατρικό, μπορεί να μεταφράζεται σε κόστος πάνω από 4.300 ευρώ το χρόνο – συνυπολογιζομένων των πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών, του καυσίμου και των επισκευών.

Η Ford Ευρώπης έχει επενδύσει συνολικά 12 εκατομμύρια ευρώ σε εκπαίδευση μέσω του αναγνωρισμένου προγράμματος Ford Driving Skills for Life από το 2013. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε νέους οδηγούς και προσφέρει δωρεάν πρακτικά μαθήματα που καλύπτουν αναγνώριση κινδύνων, χειρισμό οχήματος, διαχείριση ταχύτητας και χώρου. Το πρόγραμμα υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που κρύβει η διάσπαση της προσοχής από τα social media, όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων και η λήψη selfies στο τιμόνι, καθώς και οι κίνδυνοι οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ή της οδήγησης μετά από κατανάλωση φαρμάκων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Το αυτοκίνητο μας είναι 2,144% φορές πιο βρώμικο και από τα κινητά μας
Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε μόνα τους τα παιδιά στο αυτοκίνητο