Οι ορμόνες στην εφηβεία αλλάζουν τον τρόπο εκμάθησης

06-06-2017

Ο κάθε άνθρωπος, το κάθε παιδί, έχει ένα διαφορετικό τρόπο να μαθαίνει αυτά που πρέπει. Μόνο που ο τρόπος αυτός φαίνεται πως αλλάζει στην εφηβεία λόγω ορμονών. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν πειράματα επάνω σε ποντίκια για να μελετήσουν τη διαδικασία εκμάθησης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Current Biology κι έδειξαν πως η έναρξη της εφηβείας επηρεάζει κάτι που μοιάζει με διακόπτη στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου που με τη σειρά του μειώνει την ευελιξία σε ορισμένες μορφές της μάθησης.

Η μελέτη έγινε σε νεαρά θηλυκά ποντίκια. Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Λιντα Γουιλμπρεχτ όμως εξήγησε πως η αρχή της εφηβείας και οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μόρφωση και υγεία των κοριτσιών, πολλά από τα οποία σήμερα μπαίνουν στα πρώτα στάδια της εφηβείας ήδη από την ηλικία των επτά και οκτώ ετών.

Η Δρ Γουιλμπρεχτ και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν σημαντικές αλλαγές στη νευρολογική επικοινωνία του μετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου των θηλέων ποντικιών μετά την έκθεσή τους σε ορμόνες τις εφηβείας. Οι αλλαγές συνέβησαν σε μια περιοχή του μετωπιαίου φλοιού που σχετίζεται με τη μάθηση, την προσοχή και την ρύθμιση της συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα προκάλεσαν εφηβεία σε ορισμένα θηλυκά ποντίκια με εγχύσης προγεστερόνης και οιστραδιόλης, ενώ σε άλλα ανέστειλαν την εφηβεία αφαιρώντας τους τις ωοθήκες.

Μετρώντας την ηλεκτρική δραστηριότητα σε εγκεφαλικά κύτταρα στον μετωπιαίο φλοιό των ποντικιών αφού είχαν μπει στην εφηβεία, οι ειδικοί παρατήρησαν σημαντικές αλλαγές στην συναπτική δραστηριότητα που πιστεύεται ότι ρυθμίζει την εγκεφαλική πλαστικότητα.

Επίσης σύγκριναν έλεγξαν την ικανότητα των ποντικιών, πριν και μετά την εφηβεία, να βρουν κρυμμένα δημητριακά σε ξύλινα μπολ που μύριζαν λεμόνι, θυμάρι, γαρύφαλλο ή γλυκόριζα.

Αφού κάθε ποντίκι ανακάλυψε ποια μυρωδιά αντιστοιχούσε σε ποιο μπολ δημητριακών, οι ερευνητές άλλαξαν τα μπολ ώστε να αναγκάσουν τα τρωκτικά να προσαρμοστούν και να μάθουν τα νέα δεδομένα.

Τελικά, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στις ορμόνες της εφηβείας δυσκολεύονταν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

«Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι αλλαγές στην φλοιϊκή νευροδιαβίβαση οφείλονται στις ορμόνες της εφηβείας. Κι ενώ τα παιδιά έχει διαπιστωθεί ότι έχουν περισσότερη εγκεφαλική πλαστικότητα από τους ενήλικες, μαθαίνοντας ευκολότερα νέα πράγματα, η γνωστικότητα τους κατά την εφηβεία επικεντρώνεται στις σχέσεις με τους συνομηλίκους και τις κοινωνικές γνώσεις. Αν οι ορμονικές αλλαγές ξεκινούν ήδη από τη β’ ή γ’ δημοτικού, όταν τα παιδιά πρέπει να μάθουν βασικές γνώσεις, τότε η αλλαγή στην εγκεφαλική λειτουργία μπορεί να καταστεί προβληματική», εξηγεί η ερευνήτρια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως αλλάζει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της εφηβείας
Στην εφηβεία το cyberbullying είναι πιο πιθανό μεταξύ πρώην συντρόφων ή φίλων