Πως ο θυμός φέρνει πονοκέφαλο

07-06-2017

Ο θυμός είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα που έρχεται χωρίς να μπορούμε πάντα να το ελέγξουμε. Θυμώνουμε καθημερινά για πολλούς λόγους. Άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο σημαντική. Ο θυμός όμως δεν κάνει κακό μόνο στον ψυχισμό μας και τη διάθεση μας. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ο θυμός μπορεί να μας προκαλέσει μέχρι και πονοκέφαλο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Saint Louis στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν περίπου 500 άτομα, εκ των οποίων ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υπέφερε από πονοκεφάλους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι εκρήξεις οργής και θυμού έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό μας.

Όπως φάνηκε από την μελέτη, όσοι εξωτερίκευαν με μεγάλα ξεσπάσματα το θυμό ή την οργή που ένιωθαν υπέφεραν από σοβαρούς και συχνούς πονοκεφάλους.
Παρόμοια αποτελέσματα είχαν διαπιστωθεί και σε μεγάλης έκτασης μελέτη που έγινε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των ΗΠΑ επί σειρά ετών και η οποία έδειξε ότι τα άτομα που είχαν θυμό και οργή στη ζωή τους είχαν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, όσο πιο ψηλό ήταν το επίπεδο θυμού τους τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να συγκρατούμε αυτές τις εκρήξεις οργής και θυμού που νιώθουμε και να τις καταπολεμούμε με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα να κάνουμε ασκήσεις αναπνοών. Οι βαθιές αναπνοές είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθούν στο επανέλθει ηρεμία στον οργανισμό μας, καθώς μειώνουν τη νευρικότητα.

Επίσης, συμβουλεύουν όσους παρουσιάζουν τέτοιου είδους εκρήξεις να αλλάζουν περιβάλλον κάνοντας ένα μεγάλο περίπατο ή ακούγοντας μια χαλαρωτική μουσική για να κατευνάσουν το θυμό τους. Ενώ, όπως λένε, είναι πολύ καλό να μιλήσουν αυτοί οι άνθρωποι με έναν ειδικό που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Όπως λένε, ο θυμός και η οργή είναι πολύ άσχημα συναισθήματα και καταστρέφουν ό,τι καλό νιώθουμε και όταν δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε τότε μπορεί αυτό να έχει αρνητικές συνέπειες. Αποβάλλοντας τα βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωή μας και κατ΄ επέκταση την υγεία μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο θυμός κάνει κακό σε εγκέφαλο και καρδιά
Ο θυμός μας κάνει να επιζητούμε την επιβράβευση