Εγκυμοσύνη: Τα πολλά και τα λίγα κιλά είναι ανθυγιεινά

08-06-2017

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όλες οι γυναίκες παίρνουν κιλά. Άλλες λιγότερα άλλες περισσότερα. Το βάρος είναι ένα από κύρια πράγματα που απασχολούν τους γιατρούς αλλά και τις μέλλουσες μαμάδες. Πόσα κιλά όμως είναι το φυσιολογικό να πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Αυστραλοί επιστήμονες λένε τώρα πως τόσο τα υπερβολικά κιλά όσο και τα πολύ λίγα κιλά είναι το ίδιο επικίνδυνα για την εγκυμοσύνη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης στην Αυστραλία αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 1,3 εκατομμύρια κυήσεις που είχαν συμπεριληφθεί σε 23 ήδη δημοσιευμένες μελέτες από αναπτυγμένες χώρες.

Συγκεκριμένα συσχέτισαν το βάρος που είχαν πάρει οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και αν συνέπιπτε με τις διεθνείς συστάσεις, βάσει των οποίων οι λιποβαρείς γυναίκες πρέπει να παίρνουν από 12,7 έως 18,1 κιλά κατά την κύηση, οι γυναίκες φυσιολογικού βάρους, από 11,3 έως 15,8 κιλά, οι υπέρβαρες από 6,8 έως 11,3 κιλά και οι παχύσαρκες από 4,9 έως 9 κιλά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association, έδειξαν πως η πρόσληψη πολλών ή ελάχιστων κιλών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξ ίσου βλαβερές.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Χελενα Τιντι και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως το 47% των γυναικών είχαν πάρει υπερβολικά πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ το 23% δεν είχε πάρει αρκετό βάρος ώστε να πληροί τις ιατρικές συστάσεις.

Τα λίγα κιλά συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο μικρού μεγέθους νεογνού και πρόωρου τοκετού. Αλλά και τα υπερβολικά πολλά κιλά διαπιστώθηκε ότι αύξαναν τον κίνδυνο μεγαλόσωμου νεογνού και καισαρικής τομής.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το σωστό βάρος που πρέπει να έχουν κατά την κύηση ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται και να μην αναπαράγουν καταστάσεις, όπως η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο ή πρέπει να είναι σε ακινησία εννέα μήνες», σχολιάζει η Δρ Τιντι.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης
Θηλασμός: Επηρεάζεται από τα κιλά της εγκυμοσύνης;