Σεξ: 8 περίεργα πράγματα που μπορούν να συμβούν μετά τον οργασμό

08-06-2017

Οι περισσότεροι συνδέουμε τον οργασμό με μια αίσθησης σωματικής και ψυχικής ικανοποίησης. Για άλλους όμως η ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης συνεπάγεται άλλες πιο… παράξενες παρενέργειες.

Έρευνες μάλιστα έχουν καταδείξει κάποιες από αυτές.

Κλάμα:
Τα δάκρυα ή τα αισθήματα λύπης, κατάθλιψης, ανησυχίας ή αναταραχής μετά το σεξ είναι συμπτώματα μιας κατάστασης που ονομάζεται postcoital dysphoria (PCD) ή “post blues”.
Σύμφωνα με έρευνες, αυτό είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και συχνά συμβαίνει μέσα σε μια σταθερή σχέση.
Μία έρευνα από την Αυστραλία έδειξε ότι το 46% των γυναικών που συμμετείχαν σ’ αυτήν, έχουν βρεθεί σ’ αυτήν την κατάσταση, ενώ μία άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατάσταση αυτή είναι πολύ συχνή σε δίδυμα αδέρφια, υποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι κληρονομική.

Ψευδαισθήσεις:
Ορισμένες γυναίκες έχουν αναφέρει ότι ο σύντροφος τους, τους έχει μεταφέρει, κυριολεκτικά σ’ έναν άλλο κόσμο.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, από περίπου 50 γυναίκες που ανέφεραν ότι είχαν «αυξημένη σεξουαλική ανταπόκριση», το 76% έως το 100% δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι πετάνε.
Έως 75% δήλωσαν ότι είχαν την αίσθηση ότι εγκατέλειπαν το σώμα τους και πάνω από το 24% ένιωσαν την αίσθηση εισόδου σε έναν άλλο κόσμο.
Ακόμη το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν βιώσει το φαινόμενο της έντονης αίσθησης ότι έχουν ξανανιώσει αυτήν την εμπειρία στο παρελθόν, γνωστή ως déjà vu.

Φτέρνισμα:
Οι αναφορές που συνδέουν το φτέρνισμα με τους οργασμούς χρονολογούνται από το 1900. Στην πραγματικότητα, ένα περιστατικό που χρονολογείται το 1972, περιγράφει έναν 59χρονο άντρα που παρουσίασε σοβαρό φτάρνισμα και ρινική καταρροή μετά από οργασμό, το οποίο συνεχίστηκε για 10 χρόνια.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ενεργοποίηση ενός μέρους του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια του οργασμού μπορεί να διεγείρει ένα σημείο, το οποίο προκαλεί φτέρνισμα.

Ασθένεια:
Γνωστό ως «σύνδρομο ασθένειας μετά τον οργασμό», είναι μία κατάσταση που συχνά επηρεάζει τους άντρες μετά την εκσπερμάτωση.
Αυτή η κατάσταση συνοδεύεται συνήθως από σοβαρή κόπωση, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και μία προσωρινή μορφή γρίπης μετά το σεξ. «Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων είναι ταχεία και μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις μέχρι επτά ημέρες», αναφέρουν οι ειδικοί.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το σώμα εντοπίζει τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο σπέρμα ως ξένους εισβολείς, οι οποίοι αυξάνουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και μας κάνουν να αισθανόμαστε άρρωστοι.

Επιληψία:
Μια από τις πιο δυσάρεστες παρενέργειες που μπορεί να βιώσει κάποιος αμέσως μετά από έναν οργασμό είναι αυτή που είναι γνωστή ως οργασμόληψη – μια μορφή αντανακλαστικής επιληψίας μετά τον οργασμό.
Καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1960, όταν μια έγκυος 23χρονη γυναίκα ανέπτυξε μερικές επιληπτικές κρίσεις στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της. Μετά τη γέννηση, οι επιληπτικές κρίσεις επανεμφανίζονταν, συχνά, αμέσως μετά τον οργασμό.
Ένας άλλος 20χρονος ασθενής είχε επιληπτικές κρίσεις που προκλήθηκαν από αυνανισμό ή φαντασιώσεις.
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο τι ακριβώς το προκαλεί, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να φταίει η διέγερση της αμυγδαλής σε συνδυασμό με την έλλειψη της υποκετίνης.

Πόνος:
Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν πόνο μετά τον οργασμό ακόμα κι αν δεν έχουν αισθανθεί πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας.
Μια μελέτη του 2009 ανέφερε τρεις περιπτώσεις γυναικών που έζησαν αυτήν την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν φυσικές αιτίες πόνου.
Όσο για τους άντρες, η κατάσταση αυτή είναι πιο σύνηθης γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα με τον προστάτη τους.

Οργασμός στα πόδια:
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στη Journal of Sexual Medicine, μια γυναίκα ηλικίας 55 ετών είπε ότι όταν βίωνε οργασμό κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής με τον σύζυγό της, αισθάνθηκε, μετά, την ίδια αίσθηση στο αριστερό της πόδι.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε μερική αναγέννηση των κατεστραμμένων νευρικών ινών του ποδιού της.

Πονοκέφαλος:
Υπάρχουν περισσότερα από 60 δημοσιευμένα άρθρα σχετικά με το θέμα του πονοκεφάλου και τη συσχέτισή του με τον οργασμό. Οι πονοκέφαλοι αυτοί είναι γνωστοί ως πονοκέφαλοι τύπου 2, οι οποίοι περιγράφονται ως διμερείς, εκρηκτικοί και προκαλούνται από κάποιο είδος ενθουσιασμού.
Η διάρκεια τους μπορεί να κυμαίνεται από μερικά λεπτά έως τρεις ώρες και μπορεί να μετριαστεί με φάρμακα κατά της ημικρανίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Τα τρία είδη πόνου που καταπολεμά ο οργασμός
Σεξ: Πως ο γυναικείος οργασμός κάνει καλό και στον άντρα