Φίλοι: Είναι πιο σημαντικοί από τους συγγενείς όταν μεγαλώνουμε

10-06-2017

Οι φίλοι από τα νηπιακά μας κιόλας χρόνια είναι πάρα πολύ σημαντικοί στη ζωή μας. Φαίνεται όμως πως καθώς μεγαλώνουμε γίνονται ακόμα σημαντικότεροι για τον άνθρωπο και από την οικογένεια του. Αυτό τουλάχιστον φανέρωσε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δίνει και την εξήγηση.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Michigan στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 280.000 άτομα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Personal Relationships κι έδειξαν πως οι φίλοι αποδεικνύονται σημαντικότεροι από την οικογένεια καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει.

Ο επικεφαλής της έρευνας William Chopik και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι φιλίες αποκτούσαν βαθμιαία όλο και μεγαλύτερη σημασία για την ευτυχία και την υγεία του ανθρώπου. Μάλιστα, οι φιλίες αποτελούσαν ισχυρό προγνωστικό δείκτη της υγείας και ευτυχίας των ηλικιωμένων, συγκριτικά με τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας.

«Μερικοί πραγματικά καλοί φίλοι μπορούν να κάνουν ουσιαστική διαφορά στην υγεία και ευτυχία μας, καθώς μεγαλώνουμε», σημειώνει ο Dr, Chopik.

Στο πρώτο σκέλος της έρευνας του, ο ειδικός ανέλυσε στοιχεία για τις σχέσεις με το επίπεδο υγείας και ευτυχίας 271.053 ατόμων, διαφόρων ηλικιών από σχεδόν 100 χώρες. Στο δεύτερο μέρος, ανέλυσε στοιχεία τη χρόνια νοσηρότητα και την ψυχολογική υποστήριξη, σε δείγμα 7.841 ηλικιωμένων από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση, οικογένεια και φίλοι γενικά σχετίζονταν με καλύτερη υγεία και ευτυχία, αλλά μόνο οι φίλοι αποτελούσαν ισχυρό προγνωστικό δείκτης της κατάστασης του ατόμου στα γηρατειά.

Η δεύτερη ανάλυση έδειξε ότι οι φιλίες ασκούσαν μεγάλη επιρροή. Όταν οι φίλοι γίνονται πηγή δυσαρέσκειας τότε αυξανόταν η συχνότητα της νοσηρότητας, ενώ όταν οι φίλοι ήταν πιο υποστηρικτικοί, τότε οι συμμετέχοντες ήταν πιο ευτυχισμένοι.

Ο Dr. Chopik αποδίδει το αποτέλεσμα στη φύση της φιλίας, δηλαδή με την πάροδο του χρόνο τείνουμε να διατηρούμε τους φίλους που μας ταιριάζουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα. «Επίσης, οι φίλοι αποτελούν πηγή υποστήριξης που δεν λαμβάνουμε από τους συζύγους ή άλλα μέλη της οικογένειας μας, σε περίπτωση ανάγκη. Οι φίλοι μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας από τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση, ειδικά μετά τη συνταξιοδότηση», προσθέτει ο ειδικός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Είναι καλύτερο στα ζευγάρια που είναι και πολύ καλοί φίλοι
Οι φίλοι γιατρεύουν τον πόνο