Λαλίστατος ο πρώην πρόεδρος του “Ερρίκος Ντυνάν” ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής

10-06-2017

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας κατέθεσε χθες Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης με την ιδιότητα του μάρτυρα. Ο κ. Μαρτίνης,  υποστήριξε ότι «τον Απρίλιο του 2017, ευρισκόμενος στον Κορυδαλλό, όχι ως πρόεδρος του Ντυνάν, αφού είχε παραιτηθεί όπως του είχε ζητήσει εγγράφως ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης του πήγε κατάσχεση για χρέη μισθωτών υπηρεσιών που οι “κύριοι”» όπως τους χαρακτήρισε «αμέλησαν» να δηλώσουν.

Επ’ αυτού ζήτησε από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής να ζητήσουν τον έλεγχο των προσώπων και των οικονομικών υπηρεσιών που εγκαταστάθηκαν στον νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» πριν τον πλειστηριασμό.  Υποστήριξε δε ότι «το Ντυνάν είναι ή το μεγάλο του σφάλμα ή η μεγάλη του προσφορά», λέγοντας ότι ακόμα και σήμερα του έρχονται κατασχέσεις.

Ο κ. Μαρτίνης τόνισε ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα  και γι αυτό «δόθηκε άδεια από λειτουργίας του νοσοκομείου από το υπουργείο Υγείας επί υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου και όχι από την τότε Νομαρχία και τα εγκαίνια έγιναν τον Φεβρουάριο του 2000».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το καταστατικό συστήθηκε με νόμο που ψηφίστηκε το 1992 χάρη στον Γιώργο Σούρλα και στους αείμνηστους Καραμανλή και Τσαλδάρη που έπεισαν τον αείμνηστο, πρωθυπουργό τότε, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι θα ήταν θεάρεστο έργο η δημιουργία αυτού του κοινωφελούς νοσοκομείου».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι μετά το 2006 άλλαξε το καταστατικό, ενώ την ίδια στιγμή επρόκειτο να εισρεύσει, όπως είπε, «πολύ χρήμα από ΣΔΙΤ στο νοσοκομείο και το ΔΣ από 10μελές έγινε 7μελές». Και πρόσθεσε:  «επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου ήταν ήδη ψηφισμένο το νέο καταστατικό και ο πρόεδρος του νοσοκομείου αποστερείτο των οικονομικών αρμοδιοτήτων οι οποίες πήγαν στον τότε αντιπρόεδρο τον κ. Στεργίου». «Από την εποχή Αβραμόπουλου και μετά άρχισε η ιστορία» όπως είπε ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο κ. Μαρτίνης υποστήριξε ότι όταν «είδε την επιθυμία να αλωθεί το Ντυνάν η επιθυμία του ήταν να πάει στο Δημόσιο και όχι σε κάποιον ιδιώτη όπως και έγινε». Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον τότε υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο λέγοντας χαρακτηριστικά: «’Έρχομαι στη λαίλαπα που την περίμενα ως σωτηρία και ονομάζεται Λοβέρδος».

Περιέγραψε πως είχε σύρει στα δικαστήρια τον Ανδρέα Βγενόπουλο και πως απέσυρε όλα τα ένδικα μέσα με εντολή Ανδρέα Λοβέρδου. Ισχυρίστηκε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος παραπλάνησε και τη Βουλή ίσως γιατί πίστευε ότι «θα μας σώσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια αφού παραιτηθήκαμε από τα ένδικα μέσα μας “έφτυσε” και αξίωσε να παραιτηθούμε και στο Συμβούλιο Εφετών».

Επί υπουργίας Ανδρέα Λυκουρέτζου. Ο κ. Μαρτίνης ανέφερε ότι  ο ίδιος προσπάθησε να δει και να μιλήσει με τον υπουργό, αλλά ο κ. Λυκουρέτζος επέλεξε να μιλά για τα θέματα του Ντυνάν με τον manager του νοσοκομείου κ. Χαραμή. Ως εκ τούτου προσπάθησε να μιλήσει και με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά αυτός τον παρέπεμψε στον διευθυντή του γραφείου του, Κώστα Μπούρα.   «Τότε» είπε ο κ. Μαρτίνης «επικοινώνησα με τον Χρήστο Σταϊκούρα και κατάλαβα ότι ο κύβος είχε ριφθεί, το νοσοκομείο να πάει στην Τράπεζα Πειραιώς».

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη ανέφερε ότι επί υπουργίας του, του ζήτησε εγγράφως να παραιτηθεί και αυτός και ολόκληρο το ΔΣ και «να ορίσει ο κ. Γεωργιάδης ένα προσωρινό ΔΣ», ενώ για τον μετέπειτα υπουργό Μάκη Βορίδη υποστήριξε ότι πέντε μέρες πριν τον πλειστηριασμό, με νόμο, έδωσε ασυλία στα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου.  Τέλος για την «Ημιθέα», ο Ανδρέας Μαρτίνης δήλωσε ότι δεν μπορούσε να αποκτήσει νοσοκομείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χαρακτήρισε την τροπολογία Βορίδη «φωτογραφική» εις βάρος του Ντυνάν και του Δημοσίου.