Κλιματιστικά: Πότε προκαλούν μπούκωμα

16-06-2017

Η θερμοκρασία έχει πλέον ανέβει και πολύ σύντομα θα αρχίσουμε όλοι να ανάβουμε τα κλιματιστικά για να μπορούμε να ξεφύγουμε από τη ζέστη. Το κλιματιστικό μπορεί να μας ανακουφίζει από τη ζέστη μπορεί όμως να κρύβει και παγίδες, Μπορεί για παράδειγμα να μας προκαλεί το λεγόμενο μπούκωμα στη μύτη. Πότε όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με ειδικούς από την Κλινική Mayo στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, η αγγειοκινητική ρινίτιδα όπως λέγεται, προσβάλλει μικρούς και μεγάλους, αλλά είναι πιο συχνή μετά την ηλικία των 20 ετών.

Πώς μπορεί όμως να προκληθεί από το κλιματιστικό; Πως εξηγεί στην εφημερίδα New York Times ο Dr. John Oman, επικεφαλής του Τομέα Αλλεργιών στο Ιατρικό Κέντρο Tufts και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγούν το φαινόμενο.

Ο πρώτος αφορά τον κρύο αέρα καθ’ εαυτόν, ο οποίος ως φαίνεται ενεργοποιεί στη μύτη ορισμένα αισθητήρια αντανακλαστικά του νευρικού συστήματος, τα οποία οδηγούν σε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων της μύτης ή φλεγμονή με συνέπεια να διογκώνονται οι ρινικές μεμβράνες και να αναπτύσσεται συμφόρηση.

Το «μπούκωμα» λόγω εναλλαγών της θερμοκρασίας παρατηρείται συχνότερα στα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες, ακόμα κι όταν δεν είναι αλλεργική αντίδραση, τονίζει ο δρ Ομαν. Ευτυχώς, συνήθως είναι βραχύβιο, προσθέτει.

Ο κλιματισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει στο «μπούκωμα» επειδή παγιδεύει στα φίλτρα του μικρά μόρια, όπως η γύρη, τα σπόρια της μούχλας, οι ρύποι και τα ακάρεα της σκόνης, τα οποία διαχέονται στον αέρα μόλις τον ενεργοποιήσουμε, λέει η δρ Μαρία Ινές Γκαρσία-Λόρετ, αλλεργιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες (UCLA).

«Στα ευαίσθητα άτομα οι ρύποι και τα βακτήρια δεν θα προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση αλλά μπορεί να ερεθίσουν τη μύτη», διευκρινίζει. «Αντιθέτως, τα σπόρια της μούχλας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση η οποία μάλιστα ενδέχεται να είναι παρατεταμένη».

Τι μπορεί να κάνει κανείς για να αποφύγει το μπούκωμα αυτό όταν ανάβει το κλιματιστικό στο σπίτι, το γραφείο ή το αυτοκίνητο; Ο Δρ. Ρίτσαρντ Λέμποβιτς, διευθυντής του Τομέα Ρινολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τονίζει ότι έχει μεγάλη σημασία να καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα των κλιματιστικών.

«Αν δεν τα συντηρείτε καλά ο αέρας που εισπνέετε περνάει μέσα από αυτά και διαχέεται γεμάτος σκόνη και μικροσκοπικά μόρια τα οποία δεν σας βοηθούν καθόλου». Αντιθέτως, όταν τα φίλτρα είναι καθαρά, θα γλιτώσετε από τις εξάρσεις της συμφόρησης που οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση, προσθέτει.

Αν, όμως, το «μπούκωμά» σας οφείλεται αμιγώς στις εναλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας, δεν μπορείτε να το αποφύγετε, εκτός κι αν απενεργοποιήσετε τον κλιματισμό, καταλήγει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο στο γραφείο με τον κλιματισμό;
Πως να κοιμηθείτε καλά με τη ζέστη χωρίς κλιματιστικό